RamslökRamslökolja

Ramslöksfrossa med bästa ramslöksrecepten

Idag tycker jag vi slår till på en ordentlig ramslöksfrossa med bästa ramslöksrecepten. Jag har nämligen massor av goda och annorlunda recept med ramslök här i bloggen. Så, vad kan man då göra mer ramslök? Ja, säg det man inte kan laga. Ramslök passar i det mesta och bjuder på en gräsig smak av vitlök. Man kan jämföra det med en blandning av gräslök och vitlök. Det är inte bara ramslöksbladen man kan äta – även knopparna och blomman är kul att använda – exempelvis som i detta recept på picklade ramslöksknoppar. En klassiker att göra är så klart ramslökssoppa, men det finns ju så mycket annat man kan göra!

Ramslök är utmärkt att ha i olika tillbehör så som såser, pestos, diverse röror, oljor och dressingar. Den gör sig bäst kall eftersom den då behåller det mesta av sin smak. Jag tycker också att den är bra att värma lätt till ljumma anrättningar eftersom det bara rundar av smaken ytterligare. Här kan du läsa mer om ramslök.

Ramslöksblommor

Allt du vill veta om ramslök

Ramslök växer inte i hela Sverige utan går att hitta i ungefär halva Sverige, upp till Gästrikland. Ramslök trivs i fuktig lövskog och i lundar och går att hitta mellan april och juni. Bladen är breda och gröna och ser ut som liljekonvaljens. Liljekonvalj är giftig, men bladen på denna växer i par till skillnad från ramslökens som växer ett och ett. Det är ett tydligt sätt att se skillnad på liljekonvalj och ramslök. Ramslökens blad smakar och doftar också vitlök – det gör inte liljekonvaljen.

Blommorna växer i en boll som på gräslöken och ser ut som vita små stjärnor. Vartefter blommorna utvecklas avtar smaken på bladen. Ramslök är släkt med gräslöken och är en flerårig ört. På engelska kallas ramslök bland annat för Wild Garlic, Wild Leek, Ramps eller Ramson. Ett normalstort ramslöksblad väger cirka 1 gram. Har du inte ramslök att tillgå kan du alltid byta mot gräslök och lite vitlök. Det blir på ett ungefär samma smak.

Kolla in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Här nedan har jag valt ut 6 stycken enkla och goda tillbehör som görs med ramslök. Dessa passar fint att servera som tillbehör till fisk, fläsk eller kyckling. De är också goda att ha till det vegetariska – exempelvis om man grillat morötter eller spetskål. Lite längre ner hittar du också 6 läckra rätter med ramslök. De här recepten är på hela maträtter som passar att laga när man vill bjuda på något lite festligare. Passa på att njuta av den underbara ramslöken nu när den är i säsong. En riktig ramslöksfrossa med bästa ramslöksrecepten här i Landleys kök hjälper dig på traven.

6 goda tillbehör med ramslök

6 läckra rätter med ramslök

Mer läsning om Ramslök

Ramslöksfrossa med bästa ramslöksrecepten


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.