Ramslöksgremolata

Annorlunda gremolata

Den tid på året som många gått och längtar efter är här. Jag talar förstås om tiden då ramslöken börjar dyka upp ur marken. Ramslök har vitlökssmakande blad och blommor och växer mellan april och juni. Ibland när man har tur och när våren är tidig dyker den upp redan i mars. Men, med tanke på att denna vår har varit en segdragen rackare ska man nig ha tur om ma hittar tidig ramslök.

Madeleine Landley med RamslökJag som bor en bit upp i förhållande till var ramslöken växer får också hålla mig ett tag. Ramslöken växer nämligen bara i nedre halvan av Sverige – upp till Gästrikland ungefär. Nytt för i år är att jag ska leta ramslök ute på landstället. Vi köpte landställe i höstas, så under detta första år blir det till att bekanta sig med området för att se vad som växer i naturen. Jag hoppas verkligen att jag ska hitta ramslök någonstans i krokarna, men med tanke på att det mestadels är granskog är nog chanserna dessvärre små. Som bekant trivs nämligen ramslök i fuktig lövskog.

Ett gott och enkelt tillbehör

Denna ramslöksgremolata är hur som helst ett gott tillbehör som passar fint att strössla över allt ifrån kött och sallad till olika typer av puréer. Då den adderar en ytterligare textur i form av knaprighet är den perfekt att göra en rätt fulländad med. Denna goding görs på samma vis som en vanlig gremolata, men i detta recept använder jag ramslöksblad istället för enbart persilja. Det ger gremolatan en fin vitlökssmak. En del mixar gremolatan så den blir slät, men jag brukar hacka den enbart med kniv så den får oregelbundna och lite stora bitar. Jag tycker den blir lite för pesto-lik annars. Just denna annorlunda gremolata har jag också låtit vara väldigt grov eftersom jag tycker det blir mer spännande i munnen så. Den som är petig skulle kanske i så fall snarare kalla detta för en ”ramslökscrunch”. Glöm förresten inte att spana in videon nedan där jag ger mig ut och letar ramslök!

» Här hittar du ännu fler recept med ramslök

Ramslöksgremolata

Ramslöksgremolata

Cirka 2 dl

1 dl sötmandel
10 blad ramslök
5 blad bladpersilja
1/2 citron
1 msk kallpressad rapsolja
salt, peppar

  • Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna tills den börjar få fin färg. Skrapa sedan ner i en skål.
  • Hacka ramslök och persilja. Blanda med mandeln och rivet skal från en halv citron. Blanda med en skvätt rapsolja och smaka av med salt och peppar.

Kolla in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.