Ramslöksolja

Hemmagjord ramslöksolja

Att göra egen ramslöksolja är himla enkelt. Allt som krävs är tre ingredienser. Men vänta nu… tre, tänker du kanske nu? Japp. En riktigt god ramslöksolja behöver inte bara ramslök och olja, utan enligt min mening också lite salt. Saltet hjälper den gräsiga och lite ettriga smaken i ramslöken att komma till sin rätt, och ger istället en fin rondör och balans i oljan. Alltså har jag alltid en liten nypa salt i ramslöksoljan. Det är med andra ord inte mycket som krävs.

Jag brukar aldrig sila av min ramslöksolja eftersom jag tycker den blir finare med de gröna stråken i – och mycket mer smakrik. Dock måste man ha en riktigt bra mixer som hackar den ordentligt. Man måste köra den tills den är helt finmalen, vilket kan ta lite längre tid. Vill man ha en ren olja med mildare smak kan man absolut använda en silduk och sila av bladmassan. Då bör man låta den vila någon dag innan man silar av den så den får extra färg och smak. Kika gärna in här i Köket hos Anders. Han gör sin ramslöksolja med vitlök, silar av den och tipsar vad man kan använda avsilet till.

Hitta ramslök i Stockholm

Jag gör inte min ramslöksolja med vitlök eftersom ramslöken i sig redan smakar vitlök. Ramslöken är som bekant en släkting till gräslöken och har både blad, blommor och stjälkar som kan ätas och som smakar vitlök. Den är lite knepig att hitta och växer i leriga jordar bland lövträd. Gärna i skuggiga sluttningar. Ramslök växer också bara i nedre halvan av Sverige eftersom det är för kallt högre upp i landet.

» Här kan du läsa allt om ramslök

Ni kan ana min lycka när jag här om veckan gav mig ut och letade ramslök och hittade ett ställe bara tio minuter från där jag bor. Jag bor på Södermalm i Stockholm och har aldrig tänkt på att leta i närheten. Därför brukar vi åka iväg och plocka ramslök uppåt Norrtälje (se videon här). Nu har jag min lilla plats att traska iväg och plocka på. Precis som alla som har ett ramslöksställe är det inget man berättar om, men om vi säger så här… ja, det finns Ramslök runt Årstaviken. Jag har även sett att folk plockar ute på Djurgården.

Vilken olja ska man ta till ramslöksolja?

RamslöksoljaTill min ramslöksolja brukar jag välja kallpressad olivolja. Beroende lite på vilken tillverkare och vilken typ av oliver olivoljan är gjord på adderar denna i sin tur pepprighet och gräsighet till den färdiga ramslöksoljan. Att ge denna extra knuff tycker jag är himla gott till ramslöken. Vill man ha en mildare smak på det hela väljer man exempelvis kallpressad rapsolja som har en neutral smak.

Välj alltid kallpressad olja till kalla eller ljumna anrättningar. Kallpressad olja har kvar mycket mer nyttigheter, smak och färg, till skillnad från varmpressad olja som går igenom en industriell process under vilken man ångbehandlar fröna/kärnorna med hög temperatur med hjälp av olika medel. Oljan raffineras sedan för att få en aptitligare doft och smak samt en längre hållbarhet. I processen förstörs både en hel del vitaminer och naturliga ämnen. Varmpressad olja är blekare i färgen och har en mer neutral smak. Dessa är också till för att tåla högre temperaturer vid grillning, fritering osv. Hur hög temperatur en olja klarar kallas också för rykpunkt. Kallpressade oljor tål inte lika höga temperaturer som varmpressade oljor. Här kan du läsa mer om olika sorters oljor och fetter samt vad de olika sorterna har för rykpunkt.

Vad ska man använda ramslöksolja till?

Vad har man då för användning av den hemmagjorda ramslöksoljan? För egen del älskar jag att ha den på fisk – både vit fisk och lax. Det blir både dekorativt och gott när man ringlar ut den över maten. Prova exempelvis denna stekta fisk med chorizokrisp, linssallad och ramslöksolja. Även dessa järpar med curry och ljummen quinoasallad är goda med ramslöksolja. Matiga sallader passar fint med ramslöksolja, såväl som kyckling och fläskkött. Prova exempelvis att ringla ramslöksoljan över grillad fläskfilé – hur gott som helst.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Ramslöksolja

Ramslöksolja

2,5 dl

15 blad ramslök
2,5 dl kallpressad olivolja
1 krm salt

  • Grovhacka ramslöken och ha ner i en kanna. Slå på oljan och salta.
  • Kör så slätt det går med hjälp av en mixerstav. Om det stänker när du mixar, täck öppningen med en plastpåse. Slå upp oljan i en flaska och ställ den mörkt och svalt. Vill du sila av oljan, låt den stå ett dygn innan du gör detta.

Ramslöksolja


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.