Ramslökspasta med halloumi

Vardagsmat med ramslök

Den efterlängtade ramslöks-säsongen har börjat! Vill du lära dig mer om ramslök, hitta recept och få tips, då kikar du här. Jag har själv inte varit ute och letat i år, dels för att det är lite för tidigt där jag håller till, men också för att jag haft så mycket annat att göra på landstället med odlingar och annat. Dessutom har jag numera en kruka med ramslök på terassen (som dock inte riktigt kommit igång). Nu för tiden gör jag några enstaka rätter med ramslök på våren och har lugnat ner mig lite i min ramslökshysteri. Se gärna videon där jag är ute och letar ramslök i mellersta Sverige.

Madeleine Landley med Ramslök

Vegopasta med ramslök och halloumi

Jag tycker inte att man måste hålla på och laga upp en hel festmåltid bara för att man vill använda ramslök – ramslök passar nämligen precis lika bra i vardagsmaten. Denna ramslökspasta med halloumi gjorde jag förra våren vilket det blev en riktigt härlig vardagspasta utan kött. Både halloumi (eller den svenska motsvarigheten eldost) och crème fraiche innehåller ju mejeri vilket gör det hela till en lakto-vegetarisk rätt. Byter man crème fraichen mot en vegetabilisk fraiche och tar en vegansk motsvarighet till halloumi blir det istället helt veganskt. Se då också till att ta en äggfri pasta.

Denna goda vardagspasta innehåller inte särskilt många ingredienser och är enkel att laga. Jag serverar den med spaghetti men man kan ta vilket sort man vill. Exempelvis penne, gnocchi eller tagliatelle. Får man inte tag i ramslök kan man ta ett knippe gräslök och en vitlöksklyfta så blir det på ett ungefär likadant.

» Här hittar du fler goda recept med ramslök

Ramslökspasta med halloumi

Ramslökspasta med halloumi

För: 4 personer

1 dl mandel
1 röd lök
400g halloumi (2 paket)
8 bitar soltorkade tomater i olja
40 blad ramslök
1 dl kallpressad olivolja
4 dl crème fraiche

400g spaghetti

  • Hacka mandeln och ha ner i en torr panna. Ha i en liten klick smör som får steka in. Salta ett varv och rosta tills mandeln fårr färg. Skrapa av i en skål.
  • Halvera löken och skär av ändarna. Skär sedan till smala klyftor mellan rot och fäste. Värm upp stekpannan till medelvärme och ha ner löken i lite smör. Låt den bara mjukna och ha sedan ner i en skål.
  • Vik ut halloumin-ostarna och skär av i viket så de blir till två plattor vardera. Stek plattorna på båda sidor i stekpannan så de får yta. Tärna halloumin och blanda med rödlöken.
  • Skölj ramslöksbladen om de har skrot på sig och torka dem. Ta bunten med ramslöksblad och skär den slarvigt några gånger så bladen blir lite kortare. Ha ner i en mixer tillsammans med oljan. Mixa till en grön olja och blanda den sedan med crème fraiche. Rör ihop med lök och halloumi.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och blanda genast pastan med resten av ingredienserna. Lägg upp pastan i skålar och toppa med den rostade mandeln.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.