Ramslökspesto

En annorlunda pesto med ramslök

Våren börjar äntligen lysa med sin närvaro och nu är det dags för mig att dra igång med alla de ramslöksrecept som bara ligger och väntar. Jag har massor, jag lovar. Ramslök är gott och en riktig vårprimör. Lite av ren och skär lyx, om du frågar mig.

Det var för några år sedan som jag bekantade mig med ramslök för första gången. Detta var i vad vi skulle kunna kalla för ”ramslökens mecka” i västra Sverige där vi begav oss ut på en härlig ramslöksresa. Här växer ramslöken i drivor, men det gör den också på Gotland. Det är nämligen från Gotland som mycket av den ramslök man kan köpa i butik kommer ifrån.

Ramslökspesto

Ramslökspesto

Ramslökspesto

Ett gott och enkelt tillbehör

Ramslöken växer faktiskt inte i hela Sverige, men jag har en kruka ute på terassen där jag hoppas att ramslöken ska dyka upp i ytterligare ett år. Jag väntar med spänning. Smaken på ramslök har en kombination av gräs och vitlök. Äter du den rå är den ganska stark, men om ramslöken värms försvinner mycket av dessa toner. Just därför väljer många att inte värma den alls. Jag gillar faktiskt när ramslöken värms lite. Det ger den en rondör och lite av ettrigheten försvinner. Jag tycker att man får göra som man vill. I detta recept på ramslökspesto har jag däremot valt att använda rå ramslök.

7 snabba fakta om ramslök:

  • Ramslök finns inte i hela Sverige utan ungefär bara i nedre halvan, upp till Gästrikland.
  • Ramslök växer i fuktig lövskog och går att hitta mellan april-juni.
  • Ramslök är släkt med gräslök.
  • Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj – en blomma som är giftig.
  • På engelska kallas ramslök bland anat för Wild Garlic, Wild Leek, Ramps eller Ramson.
  • Ett normalstort ramslöksblad väger cirka 1 gram.
  • Har du inte ramslök att tillgå kan du alltid byta mot gräslök och lite vitlök. Det blir på ett ungefär samma smak.

Recept med ramslök

Denna pesto med ramslök är ett gott tillbehör som passar att servera till exempelvis pasta, en grillad brödbit eller som en sås. Helt enkelt på samma vis som en vanlig pesto. Ramslök är en väldigt bra smakkompis till fisk, kyckling och fläsk, så att servera den till dessa är ett hett tips. Eller varför inte prova detta smarriga recept på Stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar? Och du! Glöm inte att spana in videon nedan där jag ger mig ut och letar ramslök!

» Här hittar du massor av goda recept med ramslök
» Mer läsning om ramslök

Ramslökspesto

Ramslökspesto

Cirka 1,5 dl

50g pinjenötter
15 blad ramslök
70g ost ex Västerbotten eller parmesan
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar

  • Rosta pinjenötterna i en torr panna så de får fin färg.
  • Grovhacka ramslöksbladen och osten och ha ner i en mixer.
  • Slå på oljan och kör till en grynig smet. Späd eventuellt med mer olja om den är torr. Smaka av med salt och peppar.

Kolla in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.