Ramslöksremoulad

Dags att plocka ramslök

På senare år har jag börjat tycka att ramslök är lite väl hajpat. Visst är det något särskilt med denna ört när den väl dyker upp, för den växer ju bara någon månad på våren. Och visst är smaken unik och god att blanda ner i maten. Dock kan jag tycka att det blir som en stressad hysteri i matvärlden och i sociala medier så fort det är dags.

Alla ska laga något och alla ska ooh:a och aah:a över de gröna små bladen och malla sig. De som inte har plockat eller ens hittat den blir som klängiga små barn som vill veta var man plockar. Och visst har vi alla som inte bor mitt i de stora reservaten, eller som odlar den själv, hemliga platser som man helst inte knystar om. Då blir det ju rusning.

TunnbrödsrullarMadeleine Landley med RamslökRamslök

Att plocka ramslök är lite magiskt

Ja, ramslök är egentligen inte så märkvärdigt, men jag kan definitivt hålla med om ooh:andet och aah:andet när man väl kommer till en plats där ramslöken blommar för fullt. Det är nästan som att något mystiskt och magiskt vilar över dessa platser. Sedan några år tillbaka har jag invigt min familj i en årlig tradition där vi ger oss iväg och picknickar och plockar ramslök. Platsen där jag plockar har massor av ramslök och en intilliggande badplats. Då brukar vi ta med oss tunnbrödsrullar fyllda med rostbiff, potatissallad och syltlök. Dessa petar man sedan ner lite ramslök i och sitter och avnjuter i solen på stranden. Ibland följer det med lite rosa bubbel, lite jordgubbar eller någon god dessert.

Vad ska man laga av ramslöken?

Sedan när man kommer hem med sin ranson är det dags att gnugga geniknölarna och vara kreativ. För vad ska man laga av ramslöken? En av de sakerna som är lite synd med ramslökn är att den tappar i smak när den hettas upp. Alltså måste man komma på kalla saker att servera till för att den ska komma bäst till sin rätt. Jag vill ju också gärna komma på nya rätter att laga av ramslöken.

Denna gång blev det en ramslöksremoulad som jag gör med pickles, alltså inlagda grönsaker som kan köper på burk, lite curry, dill, majonnäs och créme fraiche. Denna serverar jag till klyftpotatis och frasig, panerad fisk. Den passar så klart till massor av andra saker och det fina är att den serveras kall. Då behåller ramslöken sin smak. Varför inte servera den till några grillade fläskkotletter, en bit grillad spetskål eller till grillad kyckling?

» Här hittar du fler recept med ramslök

Ramslöksremoulad

Ramslöksremoulad

För: 4 personer som tillbehör

2 dl pickles
10 stora blad ramslök
1 knippe dill
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 krm gul curry
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar

  • Låt picklesen rinna av i ett durkslag och hacka dem sedan. Rulla ihop ramslöksbladen till en rulle och strimla. Hacka dillen.
  • Rör ihop majonnäs med crème fraiche, gul curry och rökt paprikapulver. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i pickles, ramslök och dill. Ställ remouladen i kylen fram till servering.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.