Ramslökssås

Typ som en bearnaise med ramslök

Emellanåt dyker min pappas recept upp här i bloggen. De är faktiskt rätt populära ska ni veta! Bland annat för att de emellanåt är rätt knasiga och ibland också får galna namn. Just denna ramslökssås är däremot inte särskilt knasig – och den har inget märkligt namn. Ledsen att behöva göra er besvikna. Däremot är denna sås inget man ska bli besviken på när det kommer till smak. Den är nämligen väldigt god!

RamslökDenna ramslökssås görs ungefär på samma vis som en bearnaisesås. Man mixar schalottenlök, äggulor och vitvinsvinäger samtidigt som man långsamt häller på smält smör.

Sedan har man ner hackad ramslök och persilja och avslutar med att blanda allt med creme fraiche. Man gör ju naturligtvis inte bearnaisesås med creme fraiche men tillsammans med den får såsen en härligt fyllig och syrlig ton.

Annorlunda sås med ramslök

Denna sås med ramslök är god att servera till alltifrån vego och fisk till kyckling och fläsk. Ramslök är verkligen en riktig smakkompis som passar till en mängd olika typer av protein och grönsaker. Vill man bara servera en sallad till middag funkar den också denna sås bra som dressing till det. Här kan du läsa mer om ramslök. Det skadar trots allt inte att läsa sig lite mer om denna goda lilla vårprimör. Glöm förresten inte att spana in videon nedan där jag ger mig ut och letar ramslök!

» Här hittar du massor av goda recept med ramslök

Ramslökssås

Ramslökssås

För: 4 personer

150g smör
1 msk riven schalottenlök
3 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
5 korn vitpeppar
2-3 msk finhackad färsk ramslök
2 msk finhackad färsk persilja
0,5 dl creme fraiche

  • Smält smöret så det börjar bubbla men inte tar färg. Ställ åt sidan.
  • Finhacka schalottenlöken. Ha ner den samt äggulor, vitvinsvinäger, salt, mortlad vitpeppar och lite av den färska ramslöken i en hög mixerskål.
  • Mixa allt och häll det smälta smöret i en tunn stråle under tiden. För mixern nerifrån och uppåt allt eftersom mängden stiger.
  • Rör ner hackad persilja, resterande ramslök och creme fraiche. Smaka av med salt, peppar. Ställ svalt för att den skall stelna lite eller ät den direkt varm och vansinnigt god.

Kolla in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.