Ramslökssås med citron och brynt smör

Slå till på en god sås med ramslök

Sås. Utan detta enkla och goda tillbehör skulle saker och ting på tallriken vara så mycket tråkigare och torrare. Jag vet att de finns en del där ute som inte gillar sås. Jag sällar mig inte till dem. Jag älskar sås och tycker alltid att en rätt ska innehålla någon form utav sås. Gillar man inte sås har man å andra sidan förhoppningsvis inte hamnat här.

De tillfällen jag inte serverar en sås till maten brukar jag åtminstone ställa fram lite créme fraiche. Det sätter faktiskt piff på det mesta att få in lite syrlighet och fett. Å andra sidan är jag inte typen som står och gör avancerade såser. Jag har visserligen inga problem att koka en rödvinssås från grunden, men bearnaise och hollandaise gör jag sällan. Oftast gör jag mina såser på en bas av créme fraiche.

Ramslök Gott till fisk och kyckling

Så här till våren kan det vara gott att servera denna ramslökssås med citron och brynt smör. Den är verkligen enkel att göra men kräver förstås att du har tillgång till ramslök. Under våren kan man både plocka och köpa ramslök. Ramslök smakar som en kombination av vitlök och gräslök. Smaken är alltså lite gräsig och lökig på en och samma gång. Har man inte tillgång till ramslök kan man byta mot gräslök och en liten vitlöksklyfta. Här kan du läsa allt om ramslök – var man hittar den, hur den ser ut och hur man förvarar den.

Hur gör man brynt smör?

Denna sås görs även med brynt smör vilket helt enkelt är smör som man låter gå vidare i kastrullen efter det har smält (receptet hittar du nedan). Det brynta smöret får en gyllene färg och en härligt nötig smak. Den som ännu inte stött på brynt smör på krogen har verkligen missat något, och legat och sovit under en sten. Brynt smör är nämligen väldigt trendigt och har en tendens at smyga sig in i var och varannan rätt är man äter ute. Jag har alltid en kanna brynt smör i kylen. Om du behöver bryna smör till receptet, ta cirka 3-4 msk hårt smör som du smälter och bryner.

Servera ramslökssåsen till kyckling eller fisk. Den passar också fint att använda som sås när man gör egen sill. Denna ramslökssås är exempelvis basen i denna goda ramslökssill. Men var och hur hittar man då ramslök? Kolla gärna in videon nedan där vi ger oss ut och letar ramslök.
 

» Här hittar du fler recept med ramslök

Ramslökssås med citron och brynt smör Ramslökssås med citron och brynt smör

1 burk

25 blad ramslök
1/2 liten citron
1,5-2 dl creme fraiche
2 msk brynt smör (cirka 3-4 msk osmält smör)
salt, svartpeppar

1. Skär ramslöken till bitar och ha ner i en mixer tillsammans med saften från citron och creme fraiche. Kör så slätt det går.

2. Smält smör i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då och låt det vara i kastrullen till det fått en ljust brun ton. Låt svalna. Blanda det avsvalnade smöret med såsen och smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.