Ramslökssill med citron och brynt smör

Hemmagjord sill med ramslök

Ramslökssill är hetare än någonsin. Många tillverkare, exempelvis Abba har ramslökssill, och jag såg även att Årets Kock 2017, Johan Backeus, nyligen tagit fram en nationaldagssill med ramslök. Ja, att ramslök gör sig bra i sill är alltså inte bara att konstatera – det är välbeprövat.

RamslökDen populära ramslöken växer mellan mellan april och juni. Det sägs att man inte ska plocka ramslök efter den har blommat, men enda skillnaden är att den får en mildare smak. Så länge bladen ser fräscha ut är det bara att plocka. I Stockholmstrakten blommar ramslöken senare än i Södra Sverige, nämligen i början av juni.

Jag var och plockade ramslök den 20 maj och har sedan dess haft den liggandes i en påse i kylen. Två veckor senare var den fortfarande lika fin. Att den var så hållbar hade jag väl knappast kunnat tro, men jag var noga med att plocka fina och rena blad. Dessutom lät jag dem ligga luftig i påsen och inte för lufttätt. Jag såg hela tiden till att först ta av de blad som såg slokiga ut. Efter två veckor var några av bladen lite gula i topparna, men detta var bara att skära bort.

Midsommarsill

Jag hoppas att du också har tillgång till ramslök så du kan göra denna fantastiskt goda ramslökssill med citron och brynt smör. Annars är ett tips att du sparar receptet och gör den nästa vår – eller ser till att ha ramslök liggande i kylen lagom till midsommar. Tänk på att ramslök även går utmärkt att frysa. Vi äter å andra sidan inte bara sill till våra svenska högtider, utan tar det som en trevlig lunch lite emellanåt när andan faller på.

Sill med brynt smör

Många har som sagt tagit fram recept på ramaslökksill, men jag kan lova att detta är ett recept du bara måste prova. Det är två saker som gör det unikt – det första är att ramslöken mixas istället för att hackas – då får man en härligt ljusgrön sill. Det andra är det brynta smöret som adderar en lite knäckig och fyllig smak till sillen. Jag har alltid en liten kanna med brynt smör i kylen. Om du behöver bryna smör till receptet, ta då cirka 3-4 msk smör som du bryner. Man vill nämligen inte ha för lite i kastrullen. Mängden i receptet avser alltså färdigbrynt smör.

» Kolla även in dessa andra recept på goda sillar som passar till årets högtider

Ramslökssill med citron och brynt smör Ramslökssill med citron och brynt smör

1 burk

20-25 mellanstora blad ramslök
1/2 liten citron
1,5-2 dl creme fraiche
2 msk brynt smör
salt, svartpeppar
1 paket 5-minuterssill

1. Skär ramslöken till bitar och ha ner i en mixer tillsammans med saften från citron och creme fraiche. Kör så slätt det går.

2. Smält smör i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då och låt det vara i kastrullen till det fått en ljust brun ton. Låt svalna. Blanda det avsvalnade smöret med såsen och smaka av med salt och peppar.

3. Skär sillen till lagom bitar och blanda med såsen. Ställ svalt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.