Ramslöksvinägrett

Vinägrett med ramslök

Gillar du att servera en sallad till maten? Varför inte slå till på en ramslöksvinägrett till den? Denna vinägrett med ramslök passar fint att servera på våren. Det är ju nämligen då ramslöken växer. Ramslök är i säsong mellan april till juni. Har man tur, och det är en varm och tidig vår, då kan man hitta ramslök redan i mars. Ramslöken har en fin och mild vitlökssmak med gräsiga inslag. Istället för att ta vanlig vitlök kan man alltså byta mot ramslök. Har man däremot inte tillgång till ramslök kan man byta mot vitlök och gräslök. Då får man ungefär samma resultat.

Hur mycket väger ett blad ramslök?

RamslökEtt normalstort blad ramslök vägen ungefär ett gram. Till denna vinägrett tar jag tio blad och mixar tillsammans med olivolja, skånsk senap, balsamvinäger, salt, vatten, och några drag på svartpepparkvarnen. Till vinägretter gör man bäst i att välja en kallpressad. Denna har mest näringsämnen kvar eftersom den inte processas på samma vis som en varmpressad olja. Den är också till för att inte helst inte värmas upp – åtminstone inte till samma höga temperatur. Jag använder en kallpressad olivolja eftersom den har en gräsig och pepprig smak. Vill man ha en mer neutral smak tar man istället kallpressad rapsolja. Även avocadoolja är gott till.

Denna ramslöksvinägrett passar till olika typer av sallader. Den passar också bra att ringla över kyckling, fisk eller fläskkött. För en vit dressing blandar du ingredienserna i receptet nedan med 0,5 dl creme fraiche.

Använder du rena verktyg och en väl rengjord flaska att hälla vinägretten i, rengör ramslöksbladen och har det tillräckligt kallt i kylen, då klarar sig vinägretten länge i kylen. Jag hade en flaska ramslöksvinägrett i kylen i över ett år – och den var hur fin som helst. Det enda man bör tänka på är att ställa fram den i rumstemperatur innan servering eftersom den kallpressade oljan har en tendens att bilda små oljebubblor i flaskan. Ställ fram den i rumstemp och skaka den innan servering.

» Här hittar du ännu fler ramslöksrecept

Ramslöksvinägrett

Ramslöksvinägrett

Cirka 2 dl

10 blad ramslök
1 dl kallpressad olivolja
1 msk skånsk senap
2 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
0,5 dl vatten
2-3 drag på svartpepparkvarnen

  • Grovhacka ramslöksbladen och ha ner dem i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna.
  • Kör slätt. Häll över i en flaska och ringla över salladen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.