Randiga fiskspett med citronselleriskum och rostade örtgrönsaker

Lyxig fisk till nyårsafton

På sistone har det blivit mycket fisk hemma hos oss. Fisk är gott, det gör en smart (sägs det) dessutom går det att variera på en mängd olika sätt. Förutom alla de fördelarna så är fisk billigt. Man kan antingen köpa fryst fisk – både styckförpackad och som filéer – men även en hel fisk vilket brukar bli mest prisvärt.

Just lax brukar jag köpa hel när det är bra pris. Sedan är det bara att rensa, skära till lagom bitar och frysa in. Superfiffigt och perfekt att ta fram och lägga i ett varmt vattenbad så att de tinar innan det är dags att laga middag.

Randiga fiskspett

Rostade grönsaker

Annorlunda nyårsmat med fisk

Den här snygga rätten blir dekorativ tack vare de randiga fiskspetten. Vit fisk och lax varvas på träspett och får sedan åka in i ugnen. Rätter som lagas i ugn är just perfekta till nyårsafton eftersom man kan slänga in maten i ugnen samtidigt som man äter förrätten. Spetten kan förberedas och läggas in i kylen medan grönsakerna också kan hackas i förväg. Många väljer fisk till nyår, både som för- och huvudrätt. Den här rätten är lite annorlunda och brukar höja ett par ögonbryn. Den blir som sagt väldigt vacker och har även fräscha och goda smaker.

Lax och torskfilé

Den är också enkelt att laga och innehåller nyttiga vitaminer och bra fetter. Varför inte inleda nyårsmiddagen med Pastejbakelser med bacon och björnbär och sedan servera denna fiskrätt till huvudrätt?

Randiga fiskspett med citronskum och rostade örtgrönsaker

Randiga fiskspett med citronselleriskum och rostade örtgrönsaker

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Örtgrönsaker:

1 zucchini
4 morötter
250g cocktailtomater
1 broccolihuvud
4 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, timjan, persilja

Randiga fiskspett:

4 styckfrysta laxfiléer
4 styckfrysta torsk- eller hällefiléer
4 msk Thai Hot Chili Sauce
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver
8 träspett

Citronselleriskum:

2 stjälkar blekselleri
2 msk grädde
1/4 citron
2 tsk hickorysås
1 nypa socker
salt, peppar, persillade

1. Skär zucchinin till halvmånar, skiva morötterna och dela cocktailtomaterna. Dela broccolin till mindre träd och förkoka i 4 minuter i saltat vatten. Ha ner olivolja och sambal oelek med hackad vitlök och örter i en ugnsfast form. Ha ner grönsakerna och vänd runt dessa i oljan. Salta och peppra och ställ in i 225° i ca 15-20 minuter.

2. Tina fisken. Skär till kuber och trä upp fyra kuber per spett, varannan vit fisk och varannan lax. Packa dem tätt och bind ihop med ett steksnöre. Klipp eventuellt träspetten till önskad längd. Lägg ut spetten på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla alla sidorna med Thai Hot Chili Sauce och krydda. Sänk ungstemperaturen till 200° ställ in i 20 minuter – tag ut efter 10 minuter och vänd på spetten.

3. Hacka sellerin och ha ned i en skål. Mixa ihop med grädde, pressad citron, hickorysås samt socker och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.