Madeleine Landley och Jill Eriksson för tidningen Mitt i. Foto: Johan Kindbom
Madeleine Landley och Jill Eriksson för tidningen Mitt i. Foto: Johan Kindbom

Sommarmat för grillen

Jag jobbar gärna med Rapsgris som råvara eftersom jag tycker det är ett trevligt kött som håller sig mört och som har god smak. Det är också lätt att skära i och kombinera med olika smaksättningar. Tillsammans med den söta apelsinglazen blir dessa ribs helt underbara. Rapsgrisribs med apelsin- och muscovadoglaze, krämig coleslaw, grillbakade potatisklyftor och kryddig bönröra är en underbar middag som passar utmärkt på grillen under sommaren. Kul nog är också att bakpotatisen slutförs på grillen.

Tidningen Mitt i

Det här receptet tog jag ursprungligen fram för Stockholm-tidningen Mitt i. Tidningen kommer ut i 31 olika utgåvor, en för varje kommun eller stadsdel i Stockholm med närförort. Jag blev tillfrågad om jag ville grilla med Calle och Jill som skriver i tidningens mat-sektion. Att hitta karlar vid grillen hör ju till vanligheterna, därför ville de göra ett reportage med en grillande tjej. Jag bossar gärna vid grillen och gör det året runt. Just i år har jag visserligen haft så mycket att att jag måste erkänna att det blivit lite för lite av den saken på sistone, men ett par lunchkorvar har i alla fall fått hamna på grillen denna vinter. Läs reportaget här.

[iframe src=”//fast.wistia.net/embed/iframe/dm0s36bjzt” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Så gör du möra ribs

Det här är ett av mina absoluta favoritrecept och därför ville jag ha med det i bloggen. I receptet får du också veta knepet till att få riktigt möra ribs. Ja, knepet är alltså att förkoka dem, gärna i en gryta eller slökokare. Allra godast blir förstås det grillade när man får äta det ute och i trevligt sällskap. Fågelkvitter, solsken och ett glas rosé gör det hela så mycket godare. Tur att den säsongen nu är igång.

Längst ner efter recepten hittar du ett passande rosévin till maten. Kolla också gärna in Sommarens bästa och sämsta roséviner 2014 om du vill ha inspiration till glaset. 2015 års test av roséviner kommer. Håll utkik. Alla recept nedan är beräknade för 4 personer.

Rapsgrisribs med apelsin- och muscovadoglaze

Crock Potade ribs i coca cola och Bourbon

Ribs:

2 kg spareribs av Rapsgris
4 dl vin
1 apelsin
5 vitlöksklyftor
salt, peppar
vatten

Glaze:

1 dl vatten
5 msk muscovadosocker
1 apelsin
3 msk balsamico
2 msk BBQ-sås
1 vitlöksklyfta
1 msk redning
3 msk rapsolja
salt, peppar, chiliflagor

1. Lägg spareribsen i en stor kastrull. Häll på vin, pressa i saften från apelsinen och ha ner halverade vitlöksklyftor. Salta och peppra, häll sedan på vatten så det täcker köttet. Låt sjuda på låg temperatur i cirka 2-3 timmar.

2. Koka upp vatten i en liten kastrull till glazen och ha i muscovadosocker, saften från en apelsin, balsamico och bbq-sås. Pressa i en vitlöksklyfta och låt det hela puttra ihop på mediumvärme under ca 20 minuter – det ska bli simmigt i konsistensen. Rör i redning och sedan olja. Smaka av med kryddor.

3. Låt ribsen svalna och grilla dem sedan. Pensla båda sidor av köttet med glazen under grillningen.

Coleslaw med majs och koriander

Coleslaw med majs och koriander

400g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 liten burk majs (140g)
1/2 kruka koriander
salt, peppar, vitlökspulver

1. Strimla vitkålet och riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lyft av kastrullen när det kokar. Ha ner vitkål och morot och låt det ligga i cirka 10-15 minuter. Slå av rivet i ett durkslag och krama ur överflödigt vatten.

2. Rör ihop creme fraiche med majonäs. Vänd ner rivet och klipp i färsk koriander. Smaka av med kryddor. Ställ svalt.

Grillbakade potatisklyftor

Tequilaribs med äppel- och morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis

2 bakpotatisar
salt

1. Gnugga potatisarna rena och lägg in dem i ugnen i 200° i 60 minuter. Vänd på potatisarna efter halva tiden. Låt potatisen ligga på avsvalning fram till det är dags att grilla.

2. Skär potatisarna till klyftor och salta. Grilla runt om så de får fin yta och blir lite knapriga.

Picklad rödlök

Syltad rödlök

2 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 msk salt
1 msk ättika (12%)
2 rödlökar

1. Koka upp en kastrull med vatten, socker, salt och ättika. Skiva rödlöken och ha ner dem i det kokande vattnet. Dra ner temperaturen och låt det sjuda i cirka 5 minuter. Lyft av kastrullen och låt löken ligga kvar i det varma vattnet fram till det är dags att äta. Låt löken rinna av i ett durkslag innan servering.

Kryddig bönröra

Kryddig bönröra

1 burk krossade tomater
1 dl vatten
2 msk BBQ-sås
1 msk balsamico
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
salt, peppar, lökpulver, socker
1 burk blandade bönor

1. Ha ner krossade tomater i en kastrull tillsammans med med vatten, bbq-sås, balsamico, kryddor och en nypa socker. Låt det puttra ihop under lock i cirka 10 minuter.

2. Skölj bönorna, ha ner dem i tomatsåsen och låt det koka ihop ytterligare 5 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.