Rårörda lingon med mindre socker

Recept med lingon

Hösten är här, och med den – lingonen. Diskussionen om socker är något som varit på tapeten länge. För egen del använder jag så lite socker som möjligt i det jag lagar. Jag undviker också produkter med dolt socker – det vill säga råvaror som inte alls behöver socker, men där man ändå haft i det för att det ska smaka ”godare” och sälja mer. Ofta har man också gett sockret andra namn för att man inte ska haja att det finns där.

Jag granskar alltid innehållsförteckningen noga på allt jag köper. Har man haft i onödigt socker väljer jag något annat. Jag är också medveten om när det finns/behövs socker eller ej. Det är problemet för många – de märker inte alls hur mycket socker de får i sig, exempelvis genom de mindre uppenbara produkterna som senap, ketchup, grillsåser, färdiga bbq-kryddor och vitaminvatten.

Därför ska man undvika fruktos-glukossirap

Produkter som innehåller fruktos-glukossirap bojkottar jag det helt. Den kallas även isoglukos, men det ser man sällan på förpackningarna. Fruktos-glukossirap är en laboratorieframställd korsning av sockerarter och fungerar som ett rent gift för kroppen eftersom det inte skickar någon signal till hjärnan som säger att den fått nog, samt att levern, som är det enda organet i kroppen som kan processa socker, inte kan göra sig av med det.

På engelska heter det high fructose corn syrup. Jag tänker inte gå in på det hela närmare utan hänvisar bara till proffsen med videon Sugar: The Bitter Truth samt dokumentären That Sugar Film som är lite mer lättsmält och enkelt förklarad. Prova även att googla high fructose corn syrup (HFCS).

Så, med det sagt finns det förstås recept som behöver socker, exempelvis sylt eller och olika kakor. Utan socker blir det inte samma sak. Jag har provat att byta mot sötningsmedel, exempelvis stevia, men det gör sig verkligen inte bra i rätter som inte hettas upp. Med andra ord passar stevia fint i pannkakor och våfflor, men desto mindre bra i exempelvis chokladbollar. Man kan också byta halva mängden socker mot stevia för att få en bättre smak. Sockret kan förstås byta mot honung eller andra söta källor, men det är fortfarande en sockerart som hanteras på samma vis i kroppen.

Lingon Fibrer och socker

Men frukt, tänker du nu? Det innehåller ju också socker. Exakt! Fruktsocker är socker, men från en annan källa. Dock innehåller frukt fibrer, vilket hjälper till att hantera sockret. Det är också därför man ska äta hela frukter och skippa juicer. I juice tas nämligen fruktköttet bort där alla fibrerna sitter och allt du får kvar är en sockerlösning. Varför fibrer är så bra kräver en lite längre förklaring, så titta på videon Sugar: The Bitter Truth, via länken ovan.

Så, i min värld är socker alltid socker där vissa ger större eller mindre insulinpåslag och går ut snabbare eller långsammare i blodet. Jag bryr mig inte nämnvärt om detta utan tänker mer på hur sockret smakar – för visst smakar honung, strösocker, stevia, muscovado, kokossocker och råsocker annorlunda.

Rårörda lingon utan socker?

Så, går det att göra rårörda lingon utan socker? Nej, skulle jag säga. Utan socker är de inte rårörda – det är bara lingon. Pressar du över citron får du rent tekniskt lite socker från frukten, och förstås från lingonen. Så nej, det går inte. ALltså är alternativet att ha i mindre socker.

I dessa rårörda lingon med mindre socker har jag sötat lingonen med två matskedar rårörsocker som har en lite knäckigare smak. Det vanligaste är att man tar cirka 2 deciliter strösocker till mängden lingon nedan. Alldeles för sött, tycker jag. Citronen som också blandas i möter upp det beska i lingonen och hjälper till att lösa upp sockret. Man kan som sagt också använda sötningsmedlet stevia istället för socker, men smaken skiljer sig ganska mycket.

Det är väldigt enkelt att laga rårörda lingon eftersom lingonen inte behöver kokas som när man gör lingonsylt. Blanda lingon med socker och citronsaft. Rör om tills sockret löst sig och servera sedan till köttbullar, pannkakor eller på frukostgröten. Fler tips hittar du under receptet. Har du inte färska lingon går det bra med frysta lingon. Det här är helt klart ett recept att prova när man vill göra ett klassiskt tillbehör men använda mindre socker.

» Kolla också in denna lingonsylt utan socker

Rårörda lingon med mindre socker Rårörda lingon med mindre socker

Cirka 5 dl

400g lingon
1/2 citron
2 msk rårörsocker (eller mer efter behag)

1. Häll upp de färska lingonen i en stor skål med vatten och rensa bort skräp. Slå bort vattnet genom ett durkslag.

2. Ha ner lingonen i en skål och pressa över citronsaft. Ha ner rårörsockret och rör om tills sockret löst upp sig.

Servera rårörda lingon med mindre socker till:

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.