Raw-bollar med blåbär

Vad ska man laga med blåbärspulver?

Jag har fått pippi på raw-bollar, det vill säga hälsosamt, mjölfritt och enkelt godis utan tillsatt socker eller fett. Dessa ljuvligt goda rawbollar rullas i Kung Markattas goda blåbärspulver vilket inte bara är grymt beroendeframkallande utan också helt ekologiskt, fair trade och naturligt framställt.

Blåbärspulvret görs av blåbär som plockats i våra nordiska skogar. Blåbären torkas och males sedan till ett pulver som passar utmärkt i smoothies, godis och efterrätter. Jag har bland annat också använt det till dessa härliga proteinvåfflor med bana och blåbär.

Enkelt med frukt och nötter

När dessa frukt- och bärtryfflar rullas i blåbärspulvret får de en härligt mörk färg utanpå och ett ljust fint innanmäte när man biter av. Blåärspulver adderar en härligt småsyrlig smak av blåbär som är svår att motstå. Som bekant innehåller blåbär också nyttigheter så som antioxidanter och vitaminer som är bra att få i sig. Det blir alltså dubbelt så gott.

Raw-bollarna är enkla att göra och perfekta att ersätta vanligt godis med. Dessutom är de himla fina och påminner som sagt om tryfflar. Jag brukar servera dem som en sötsak efter maten, men de funkar också bra att byta ut det ohälsosamma julgodiset med eller att snacksa på efter träningen.

Hälsosamt godis med blåbär

Kung MarkattaHur många bollar det blir beror lite på hur stora man gör dem. Har du inte just de nötter eller den frukt som anges i receptet kan du byta mot vad du vill och har hemma.

Både mandlar, osaltade cachewnötter och pumpafrön går bra såväl som torkade plommon och russin. Man kan också utesluta en sort helt mot en annan. Se dock till att få i lite dadlar och fikon eftersom de ger en så god och kolaaktig smak.

Raw-bollar med blåbär

25-30 stycken

Raw-bollar med blåbär

1,5 dl hasselnötter
1,5 dl solrosfrön
10 torkade aprikoser
10 torkade dadlar
10 torkade fikon
Kung Markatta blåbärspulver

1. Ha ner nötter och frön i en mixer och kör hastigt till grova bitar. Ha ner den torkade frukten och kör till en grynig massa. 

2. Lägg över massan i en skål och knåda ihop den. Blöt händerna och rulla små bollar av massan.

3. Strö Kung Markatta blåbärspulver i en djup skål och lägg över några av bollarna i taget. Snurra skålen i en cirkel så att alla bollarna får pulver på sig runt om. Lägg svalt under natten.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.