Raw-tryfflar med banan och kokos

Hälsosamma sötsaker

Detta år har jag trixat med olika typer av raw bollar, alltså små kokosbollar fast utan mjöl och raffinerat eller tillsatt socker. Jag har aldrig varit något fan av raw-food eftersom jag älskar kött och mat som hettats upp. Däremot gillar jag verkligen tanken med godsaker där man inte tillsätter något socker, syntetiska smaker eller färgämnen. Ju naturligare desto bättre – som dessa raw-tryfflar med banan och kokos.

Jag är väldigt förtjust i torkad frukt, frön och nötter och hoppar över de visa spannmålen så gott det går. Skippar man mjöl mår man bättre och har lättare at hålla sig i form. Dessutom har nya forskningsresultat påvisat att gluten påverkar tarmen negativt oavsett om man är glutenintolerant eller ej eftersom det får den att läcka ut i kroppen. Visst låter det trevligt?

Ett nyttigt alternativ istället för chokladbollar

Sedan jag kom igång med träningen igen efter semestern, började äta bra och skippa alkohol i veckorna har jag kommit tillbaka i min vanliga form och orkar nu mycket mer. På helgerna unnar jag mig vin och kanske något gott efter maten. Då passar det perfekt med dessa rawbollar. Det var också så de kom till.

Godaste receptet på raw-godis

Kung Markatta ekologiska pulverDessa ljuvliga rawbollar är galet goda och de absolut bästa jag gjort. Jag har testat olika varianter och midifierat receptet, och det här är det absolut bästa. Allra godast blir de om man gör de dagen innan man äter dem så att smakerna kommer till sin rätt. Förvara dem i kylen och plocka fram någon timme innan.

Eftersom de innehåller kakao har jag valt att kalla dem Raw-tryfflar med banan och kokos. De är nämligen lite som tryfflar och har en underbar smak av banan. Konsistensen är krämig och len med en härlig ton av choklad.

Glutenfritt, mjölkfritt, sockerfritt, äggfritt och vegetariskt godis

Våga prova, för det är himla gott och himla enkelt. Ett tips är att rulla bollarna med ett par plasthandskar på så blir det mindre kladd som fastnar på händerna. Hur många det blir beror lite på hur stora man gör dem. Tänk så lätt det är att göra godis som både är glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt och vegetariskt. Dessa kan man gott servera till jul eller till barnens kalas istället för chokladbollar.

Har du inte just de nötter eller den frukt som anges i receptet kan du byta mot vad man vill. Både aprikoser, rutton, hasselnötter och osaltade cachewnötter går bra. Se dock till att få i lite dadlar och fikon för de ger en så himla bra, kolaaktig smak.

Raw-tryfflar med banan och kokos

25-30 stycken

Raw-tryfflar med banan och kokos

1,5 dl mandel
1 dl pumpafrön
10 torkade fikon
10 torkade dadlar
8 torkade plommon
1 banan
3 tsk kakao
riven kokos

1. Ha ner nötter och frön i en mixer och kör hastigt till grova bitar. Ha ner den torkade frukten och kör till en grynig massa.

2. Lägg över massan i en skål och blanda ner kakao. Mosa banan med en gaffel och ha ner i massan. Blöt händerna och rulla små bollar av massan.

3. Strö kokos i en djup skål och lägg över några av bollarna i taget. Snurra skålen i en cirkel så att alla bollarna får kokos på sig runt om. Lägg svalt under natten.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.