Bästa receptet på spröda drömmar

Bästa receptet på spröda drömmar

Letar du efter bästa receptet på spröda drömmar? I min familj är det tradition att pappa är den som får baka drömmar – en tradition han har tagit över från sin mamma. Jag tycker att det bästa på hela kakfatet när det kommer till julkakor, är sirapskakor och drömmar. Troligtvis för att de är så spröda, frasiga och goda. Dessutom är de en lagom stor munsbit.

Drömmar med Hjorthornssalt

När man bakar drömmar använder man inte bakpulver utan hjorthornssalt – det är det som gör dem spröda och fina. Hjorthornssalt fick sitt namn då man förr i tiden framställde det genom att hetta upp horn och klövar, bland annat från hjortar. Det låter så där lagom smaskigt, eller hur? Idag är det en kemisk blandning av ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat.

Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel som används vid bakning av torra och tunna kakor och bakverk. När man bakar drömmar är det just hjorthornssaltet som gör dem så där spröda och fina. Visst kan man använda bakpulver i drömmarna, dock blir det inte alls samma sak eftersom hjorthornssaltet gör dem spröda och lätta. Byter du mot bakpulver ska mängden vara den dubbla. Till receptet nedan krävs alltså alltså 2 tsk bakpulver.

Julkakor Hur funkar hjorthornssalt?

Hjorthornssalt behöver precis som bikarbonat en syra för att reagera och bilda kolsyra. Kolsyran i sin tur får att bakverket att höja sig. Den som någon gång bakat med hjorthornssalt vet att det brukar stinka ammoniak från ugnen. Första gången blev jag chockad över hur illa det luktade, men det här är alltså helt normalt. Då ammoniaken ger denna lukt bör man bara baka med hjorthornssalt i platta eller torra bakverk. Annars finns det risk att ammoniaken stannar kvar i kakan.

4 knep till perfekta vaniljdrömmar

Det finns fyra knep för att få drömmarna riktigt bra;

– Använd hjorthornssalt och inte bakpulver.
Bakpulver gör drömmarna kompakta medan hjorthornssalt får dem att bli lätta och spröda. Hjorthornssalt brukar man hitta på kryddhyllan i butik, paketerad i påse.

– Rör socker och smör för hand med en sked – inte med maskin!
Rör man med maskin, exempelvis en elvisp eller hushållsassistent blir smöret för varmt och sockret löser upp sig. Detta i sin tur gör att drömmarna flyter ut mer. I drömmar vill man att sockret ska behålla sin korniga konsistens. Kolla gärna i filmen ovan hur jag gör.

– Ställ plåten svalt cirka 15 minuter innan du ställer in den i ugnen.
Kylan får smöret att hårdna vilket gör att kakorna inte flyter när de gräddas.

– Det tredje knepet är att absolut inte glänta på ugnsluckan när drömmarna väl är i ugnen.
Gläntar man på luckan kan drömmarna sjunka ihop.

Nedan hittar du pappas klassiska recept på drömmar. Under detta hittar du också ett recept på glutenfria drömmar – alla tål ju trots allt inte tål gluten. Här hittar du alla recept på julkakor och julgodis.

Bästa recepten på spröda drömmar Recept på vaniljdrömmar

40-60 stycken
Tid: 20 minuter
Temperatur: 150°

150g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja (rapsolja)
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

1. Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer.

2. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten.

3. Rulla kakorna till små bollar och placera ut på bakplåtspapper – cirka 1 matsked per kaka. Platta till dem lätt (se gärna i filmen hur jag gör). Ställ plåten svalt cirka 15 minuter. Grädda drömmarna i 150° i cirka 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Recept på glutenfria drömmar

40-60 stycken
Tid: 15-20 minuter
Temperatur: 150°

Glutenfria drömmar

1,5 dl matolja
0,5 dl fiberhusk
150g smör
4,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl ljus mix

1. Rör ihop matolja med fiberhusk och låt det svälla under 10 minuter.

2. Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter kakorna ut mer.

3. Blanda vaniljsocker, hjorthornssalt och ljus mix. Ha ner i sockersmeten och tillsätt oljan. Rör ihop.

4. Forma till små bollar och ställ svalt ca 15 minuter. Placera ut bollarna på bakplåtspapper, platta till och grädda ca 15-20 min i 150°. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.