Bästa recepten på spröda drömmar

Bästa recepten på spröda drömmar

Letar du efter bästa recepten på spröda drömmar? I min familj är det tradition att pappa är den som får baka Drömmar – en tradition han har tagit efter från sin mamma. Jag tycker att det bästa på hela kakfatet när det kommer till julkakor, är Sirapskakor och Drömmar. Kan hända tack vare dess spröda och frasiga struktur.

Drömmar med Hjorthornssalt

När man bakar drömmar använder man inte bakpulver utan hjorthornssalt – det är det som gör dem spröda och fina. Hjorthornssalt fick sitt namn då man förr i tiden framställde det genom att hetta upp horn och klövar, bland annat från hjortar. Det låter så där lagom smaskigt, eller hur?

Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel som används vid bakning av torra och tunna kakor och bakverk. Idag är det istället en blandning av ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat.

3 knep till perfekta vaniljdrömmar

Det finns tre knep för att få Drömmarna riktigt bra. Det första är förstås att använd hjorthornssalt och inte bakpulver. Det andra är att röra sockret och smöret för hand – inte med maskin. Annars flyter de ut mer. Det tredje är att absolut inte glänta på ugnsluckan när de väl är i ugnen. Annars kan de sjunka ihop. Allt detta står förstås nedan.

Här kommer ett klassiskt recept på drömmar, samt ett glutenfritt för dem som inte tål gluten. Hur gör du för att lyckas med drömmarna? Berätta gärna nedan.

Recept på Vaniljdrömmar

80-90 stycken
Tid: 20 minuter
Temperatur: 150°

150g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

1. Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer.

2. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten.

3. Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Recept på Glutenfria Drömmar

80-90 stycken
Tid: 15-20 minuter
Temperatur: 150°

1,5 dl matolja
0,5 dl fiberhusk
150g smör
4,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl ljus mix

1. Rör ihop matolja med fiberhusk och låt det svälla under 10 minuter.

2. Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter kakorna ut mer.

3. Blanda vaniljsocker, hjorthornssalt och ljus mix. Ha ner i sockersmeten och tillsätt oljan. Rör ihop.

4. Forma till små bollar och ställ svalt ca 15 minuter. Placera ut bollarna på bakplåtspapper, platta till och grädda ca 15-20 min i 150°. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Pappas vaniljdrömmar är oslagbara. Här kommer bästa recepten på spröda drömmar samt tre knep till hur man får vaniljdrömmarna helt perfekta.