Recept på hemmagjorda chiliflakes i ugn

Hur gör man egna chiliflakes?

Chiliflakes, ni vet såna där små chiliflagor som man köper på burk ifrån kryddhyllan, såna man man göra själv. Den långsamma varianten är att man helt enkelt bara halverar chilifrukterna på längden och låter dem torka i cirka en vecka. Jag hade inte riktigt tålamodet utan ville att det skulle gå snabbare.

Chiliflakes

Torkade chiliflakes i ugn

Någonstans läste jag att man kan torka chilin till sina chiliflakes i ugn och att det skulle ta ett dygn. Men hallå? Vem har den tiden och ekonomin att låta ugnen stå på hela dagen. Eftersom vi mäter elförbrukningen hos oss ser jag direkt att den går upp ordentligt så fort jag lagat något i ugn. Alltså kändes det både oekonomiskt och slösaktigt att låta ugnen stå på ett helt dygn. Det måste ju finnas en gyllene medelväg för att göra chiliflakes i ugn, utan att det tog en evighet.

Jag testade två gånger. Ena gången tog jag i lite för mycket med temperaturen, och då blev chilin väldigt mörk. Den blev inte bränd eller så, men den blev helt enkelt lite för rostad för att behålla den fina röda färgen och de fina chilitonerna. Nej, denna rackare fick hamna i grytor där jag ville ha en lite mer rostad ton.

På andra försöket blev det däremot väldigt bra. Då körde jag chilin i totalt 3 timmar. Först i 100 grader för att sätta igång torkningen och sedan i 75 grader för att låta chilifrukterna torka i till godan ro. Hur jag gjorde ser du nedan.

Några tips när du torkar chili i ugn

Jag rekommenderar att man håller ett litet öga på chilin på slutet så man inte råkar bränna den. Ett tips är också att byxa chilifrukterna. För att göra det skär jag bort det gröna fästet och halverar chilifrukterna på längden. Sedan skär man den tjocka änden med fröna som en byxa. Helt enkelt ett snitt rakt in i chilin på cirka 2–4 centimeter (beroende på hur stora chilifrukter man tar). Detta gör man för att de inte ska torkas ojämnt.

Recept på hemmagjorda chiliflakes i ugnRecept på hemmagjorda chiliflakes i ugn

Den byxade sidan blir ju nämligen då smalare vilket ger den samma förutsättningar som chilins spetsiga ände. Spetsen blir nämligen torkad mycket fortare och har en tendens att brännas. Det är också av den anledningen som man bör hålla ett öga på chilifrukterna på slutet. Den smala änden torkar som sagt fortare, och ser den ut att bli klar först skär man bara bort änden och tar ut den ur ugnen. Sedan får resten av chilin torkas klart.

Jag använde riktigt stora chilifrukter på cirka 33–35g vardera. Tar du mindre frukter går det eventuellt snabbare att torka dem. Jag tycker att de riktigt stora är enklare att handskas med och man slipper hålla på och joxa med massor av chilifrukter. Nedan hittar du receptet på hur man gör egna chiliflakes i ugn.

» Här hittar du fler recept på hemmagjorda rubs och kryddblandningar

Recept på hemmagjorda chiliflakes i ugn

Recept på hemmagjorda chiliflakes i ugn

Cirka 1 dl

200g röda chilifrukter

  • Skär bort det gröna fästet och halvera chilifrukterna på längden. Halvera sedan endast den övre, tjocka delen av varje chilihalva och låt den sitta ihop vid spetsen (se bild). Detta gör man för att chilin ska torkas jämnt och inte brännas i toppen. Halverar man även toppen blir den så tunn att den bränns. Använd gärna plasthandskar när du handskas med chilifrukterna, annars kan det bli en otrevlig upplevelse om man petar sig i ögat eller… ja någon annanstans efteråt.
  • Fördela ut chilin på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt med insidan uppåt. Ställ in plåten i nedre del av av ugnen i 100°C i 1,5 timme med stängd ugnslucka.
  • Dra ner temperaturen till 75°C, glänta på luckan och kör chilifrukterna i cirka 1,5 timme till. Kontrollera chilifrukterna varje kvart den sista halvtimmen så de inte bränns (börjar mörkna) – ta i så fall ut dem innan. De ska vara röda som hallonremmar, och hårda, men inte knastertorra när de är klara. Om topparna ändå börjar bli torra och mörkna, skär av topparna, lägg dem åt sidan och lägg tillbaka resten av chilin i ugnen och torka klart den. Hacka för hand eller i mixer, beroende på hur finmalda chiliflakes du vill ha. Se gärna till att burken du lägger dem i inte är helt lufttät, ifall de inte torkat helt.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.