Koka kräftor

Koka kräftor

Många har lyxen att koka sina egna, färska kräftor. För egen del åt jag för första gången nyfiskade kräftor när vi var nere i Lysekil. Då fiskade vi havskräftor som kokades direkt i fiskeboden och sedan kyldes i havet. Det var underbart gott – och så enkelt! Nedan hittar du receptet på ny lag till kräftorna samt recept på hur du kokar färska, levande kräftor.

Recept till levande kräftor

Det är förstås inte alla som har denna lyx att kunna fiska egna kräftor och då får man anpassa sig till det utbud som finns i butik. Vi har haft många kräftskivor med en massa gäster, lekar och goda kräftor – våra tips till kräftskivan hittar du här. Till dessa kräftskivor brukade min mamma alltid koka om en ny lag till kräftorna som hon la de köpta kräftorna i. På så vis fick kräftorna en fräsch god smak.

Koka kräftorna med öl

När du kokar färska kräftor, koka gärna kräftorna i omgångar sorterade efter storlek. Då riskerar du inte att några av kräftorna blir överkokta och torra. Alkoholhalten på ölen spelar ingen roll, det är själva maltsmaken man vill åt. Till en kräftskiva med 20 personer går det åt ca 7 kilo kräftor, om man serverar andra tillbehör så som Västerbottenspaj och bröd.

» Goda recept på tillbehör till kräftskivan hittar du här

Recept på kräftor – Så här kokar du dina egna kräftor

1 kilo kräftor

Kräftor

1 kg kräftor, cirka 20-25 stycken
2,5 l vatten
1 dl grovt salt
1 msk strösocker
10 dillkronor + stjälkar
33 cl öl (gärna mörk öl)

1. Skölj kräftorna i kallt vatten och kontrollera att alla fortfarande lever.

2. Koka upp vatten med salt, socker, dillkronor och öl i en stor kastrull. Låt vattnet koka i 10 minuter. Lägg ner kräftorna i det häftig kokande vattnet och täck med lock. Se till att vattnet verkligen kokar så att kräftorna dör snabbt. Låt kräftorna koka 5-10 minuter.

3. Häll upp kallt vatten i en stor kastrull eller i vasken. Lyft upp kräftorna med en hålslev och lägg dem i det kalla vattnet. Låt kokvattnet kallna ordentligt, lägg sedan tillbaka kräftorna i det kalla kokvattnet och förvara i kylen under natten.

Ny kräftlag till kokta kräftor

Kräftor

2,5 liter vatten
1 dl grovt salt
10 dillkronor + stjälkar

1. Ha ner vatten, salt och dillkronor i en kastrull. Låt det sjuda i 10 minuter men inte koka. Låt lagen svalna.

2. Tina och skölj kräftorna. Lägg över kräftorna i den kalla lagen och låt det stå och dra under ett dygn i kylskåpet.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.