Recept: så lätt är det att göra rostad lök

Glutenfri rostad lök utan palmolja

Varför köpa rostad lök med tillsatser och dålig olja när man kan göra den rostade löken själv? Okej, jag erkänner – det är enklare att köpa färdig. Men, visst är det både bättre (eftersom du kan använda en bättre olja) och godare att göra egen rostad lök. Många köpevarianter görs både med ocertifierad palmolja och med mjöl. Gör du den själv kan du välja en sjysst rapsolja och göra den glutenfri. Det är inte heller det minsta svårt att göra rostad lök.

Så blir den rostade löken frasig och god

Hemmagjord rostad lökMan kan rosta lök på olika vis, men vill du att den ska bli som köpt rostad lök bör du fritera löken. Den ska alltså inte ”rostas” på något vis. Då blir den torr och tråkig. Du kan även använda ghee eller smör, men det går åt rätt mycket.

Tänk på att frityrolja kan återanvändas. Jag förvarar frityroljan i en flaska i kylen. När jag friterat och oljan svalnat silar jag av den tillbaka ner i flaskan. Efter att ha friterat lök i den får den både god smak och doft – så inte mig emot. Jag använder faktiskt inte olja som säljs under namnet frityrolja utan väljer hellre rapsolja – varmpressad eller kallpressad, beroende på vilken temperatur jag tänkt fritera vid.

» Här kan du läsa mer om vilka oljor man ska använda till vad

Kontrollera temperaturen

När man friterar lök ska man ha lite tålamod. Löken behöver nämligen friteras ett tag i olja på lite lägre temperatur. Pommes friterar man exempelvis runt 170-180°C, medan lök passar bättre att fritera i olja som har en temperatur 120-130°C. Eftersom löken är tunn och spröd bränns den annars för lätt.

Hemmagjord rostad lökJag brukar använda en mindre kastrull och fritera i omgångar. Då går det inte så mycket olja. Har man en riktig fritös kan man förstås fritera i den. Det går också lika bra att rosta löken i en stekpanna, men går åt lite mer olja eftersom oljan bör täcka löken. Du kan också rosta lök i ugnen. Samma princip gäller – oljan ska täcka löken och ha en temperatur på 120-130°C.

Ett bra knep är att investera i en stektermometer – det kommer nämligen alltid till användning. Sedan vi renoverade vårt kök har vår ugn från AEG en inbyggd termometer. Utöver den använder jag en Bluetooth-termometer med prob från Wegrill som man kopplar till mobiltelefonen. När jag snabbt vill kolla av temperaturen på degvätskan eller oljan i kastrullen – det vill säga när termometern inte behöver sitta i, då använder jag en digital handhållen termometer från Sunartis som jag köpte på Cervera.

Hemmagjord rostad lök

Rör om löken då och då så den inte bränns – den blir alltid varm snabbare i botten. På slutet går det fort så man får vara med. När löken har en guldig färg är den klar. Den ska alltså inte hinna bli för mörk. Om du märket att du fiskat upp den för tidigt är det bara att ha ner den i oljan igen och fritera den lite till. Jag har ingen hålslev utan brukar fiska upp ur oljan med en gammal hederlig pastaslev. Jag brukar fritera halva lökringar, men vill man ha ännu mindre bitar kan man sedan hacka den färdigfriterade löken. Dte är alltså bättre att fritera större bitar än små eftersom det blir jämnare och inte bränns lika lätt.

Servera hemmagjord rostad lök till korv, smörrebröd, tacos eller strössla över potatissalladen. Det är också gott att ha rostad lök till den hemmagjorda sashimin. Hur mycket det räcker till beror förstås på vad man ska ha den till. Ska man toppa något, exempelvis korv eller smörrebröd, räcker det till 4-8 personer. Tar man bara en liten nypa räcker det förstås till fler.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Rostad lök Rostad lök

4-8 personer

2 stora gula lökar
4-5 dl rapsolja
salt

  • Skala, halvera och skiva löken.
  • Heta upp olja i en kastrull till cirka 120-130°C.
  • Ha ner lite lök i taget i oljan och fritera tills den fått fin färg. Ha tålamod och rör om då och då – löken i botten av kastrullen får färg först så håll ett öga. När löken är gyllene är den klar. Låt den rinna av i en skål med hushållspapper. Dra över ett varv salt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.