7 recept till ett grönare julbord

Landleys bästa recept till ett vegetariskt julbord

Julen är verkligen en köttfest. Därför kan man kanske behöva lite fler recept till ett grönare julbord. På julbordet i min familj har vi ett gäng av traditionsenliga kötträtter på julbordet, så som köttbullar, prinskorv, julskinka och lökdolmar. Med andra ord är det kanske inte så konstigt att man lätt hamnar i köttkoma efteråt. Tidigare försökte min mamma få in lite mer grönt på julbordet och ställde då fram en skål med cocktailtomater. Varje år har jag rynkat på näsan åt dem och undrat vad de gör där. På julafton vill jag ju knappast äta cocktailtomater när jag kan göra det alla andra dagar resten av året :)

Brysselkål, grönkål och rödkål

Julmat på julbordMamma brukar också koka brysselkål, men egentligen är det inte så himla spännande med enbart kokta brysselkål. Självklart har vi även en del hel-gröna rätter på julbordet. Ett stående inslag är mammas goda kålrotslåda som för min del är ett måste till köttbullarna. Hon har också vid några tillfällen gjort olika rotfruktsgratänger, men de har liksom aldrig slagit. Så vartefter listan med julrätter reviderats har dessa plockats bort. Vi brukar också ha svärmors rödkålssallad med apelsin och min hemmagjorda rödbetssallad på julbordet.

På senare år har jag försökt introducera grönare rätter till julbordet genom att göra matiga, gröna sallader med juliga dressingar. På så vis får man i sig både grönkål och brysselkål på julafton, fast i en lite roligare mer tillagad tappning. Sambon som i vanliga fall rynkar på näsan åt de kokta brysselkålen brukar faktiskt till och med gilla att mumsa i sig dem när de ligger i brynt smör i en sallad. Men vem skulle inte det när brynt smör är inblandat?

7 recept till ett grönare julbord

När allt kommer till kritan finns det många sätt att få in mer grönt och vegetariskt på julbordet. Inte bara med sallader utan också genom att byta ut köttråvaran i de klassiska julrätterna. Här har jag samlat ihop mina bästa recept till ett grönare julbord. Jag tycker nämligen inte att den som vill ha lite mer grönt på sitt julbord ska behöva lida av halvtaskiga hopkok som är trista och inte alls smakar jul. Några av rätterna är lakto-vegetariska vilket innebär att de innehåller mejeri. Man kan enkelt göra dem helt vegetariska och veganska genom att byta smöret mot en vegetabilisk motsvarighet (exempelvis Vegan Block, som har god smak). Grädden kan man byta mot en vegetabilisk grädde. Och du, missa inte receptet på Vegansson och den griljerade rotsellerin!

1

Vegansson

En populär, vegetarisk julrätt här i bloggen är Vegansson, det vill säga den veganska Janssons frestelsen. Många håller på och trixar med helt andra ingredienser så som soltorkade tomater och oliver när de ska göra en vegetarisk Jansson. Men då smakar den ju inte jansson utan blir mer som en vegetarisk potatisgratäng! I min Vegansson använder jag de riktiga kryddorna som man smaksätter ansjovis med. Antingen har man bara ner kryddorna direkt i janssonen, eller så lägger man in aubergine i den för att få hela upplevelsen av en Jansson. Recept på båda varianterna finns förstås, för mängden kryddor skiljer sig åt beroende på hur du gör. Observera också att man behöver sandelträ för att få den distinkta ansjovis-smaken. Tänk på att detta måste hinna beställas i god tid! Länk till var du kan köpa det hittar du i receptet.

2

Julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin

Några typiska julingredienser är brysselkål, grönkål, mandel och apelsin. Varför inte ha ner dem i en julig sallad? Brysselkålen kokar man först och steker sedan i smör så de får fin yta. Grönkålen steker man separat på låg värme och avslutar sedan med en skvätt äppelcidervinäger så de får en syrligare ton. Tillsammans med mandelflarnen för knaprighet och den goda apelsinvinägretten blir det ett fint och matigare tillbehör att ställa fram på julbordet. Den som är nötallergiker kan byta mandeln mot frön, exempelvis solrosfrön. Denna rätt är både laktos- och glutenfri. Steker man i vegetabiliskt smör blir salladen helt vegansk och vegetarisk. Här hittar du receptet på julig sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin

3

Rotselleri i ugn med griljering

En stor trend bland dem som vill ett substitut är att griljera kålrot. Personligen tycker jag inte att kålrot är särskilt spännande att äta skivor av. Den har en kanska stark smak och tar lätt över. Jag griljerar istället rotselleri. Nu ska vi inte på något vis låtsas att en griljerad rotsak skulle vara samma sak som julskinka. Dock är det lite av smaken och effekten man är ute efter. Därför använder jag en särskild ingrediens i min griljerade rotselleri för att den ska smaka lite mer ”skinkigt”. I receptet på rotselleri i ugn med griljering ser du hur jag gör.

4

Tuulas goda rödkålssallad med apelsin

När man pratar om rödkål tänker säkert många på den klassiska rödkålen som man serverar till jul, kokt i sirap. Utöver det används kanske inte rödkål så ofta. Tuulas goda rödkålssallad med apelsin brukar stå på vårt julbord och är en fräsch sallad där rödkål och morot samsas med apelsin och russin. En del har även i nötter, tranbär och persilja, men det gör man som man vill med. Salladen kan med fördel göras ett par dagar innan, vänta dock med att blanda i vinägretten till dagen innan. Russinen ska också i precis innan den serveras.

5

Klassisk kålrotslåda

Mammas goda kålrotslåda är en klassiker som varit med på vårt julbord så länge jag kan minnas. För mig är den obligatorisk tillköttbullar och prinskorv. Kålrotslåda är en finsk tradition, och eftersom jag har både finska och småländska rötter har vi en hel del rätter med ursprung från dessa ställen. Den typiskt klassiska kålrotslådan, som min mamma berättat det, görs med grädde och sirap, och ibland med morötter. Det hela blir en sötare låda. Det finns dock en annan variant som inte alls är lika söt och mycket goda om du frågar mig. Denna är också superenkel att göra. I originalreceptet kokar man kålroten i spadet från skinkan, men nu för tiden använder vi gammal hederlig köttbuljong. Det som vill ha det vegetariskt använder så klart grönsaksbuljong. Kålroten mosas sedan, skedas ut i en ugnsform och därefter strör man på ströbröd. In i ugnen och grädda. Sedan är den klar. Så gott och så enkelt! Här hittar du receptet på klassisk kålrotslåda

6

Hemmagjord rödbetssallad till jul

Tidigare gillade jag inte rödbetssallad. Dels tycker jag att den luktar alldeles för mycket ättika, dels är det otäckt att det behövs en högtryckstvätt för att få bort sista såsen ifrån tallrikarna. Då undrar man naturligtvis hur det blir i kroppens alla kärl? Jag har i alla fall försökt att vänja mig vid köpevarianten, men det är lite svårt – särskilt när jag vet hur gott det blir med hemlagad rödbetssallad. Väljer du en vegetabilisk fraiche och äggfri majonnäs blir rödbetssalladen helt vegetarisk och vegansk. Så här gör jag min hemmagjorda rödbetssallad till jul.

7

Brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing

En annan typ av grön julrätt jag brukar göra till julbordet är denna härliga brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing. Förutom brysselkål och grönkål innehåller den grönt äpple, rödlök och smörstekt mandel. Det hela toppas med en vid dressing med smak av senap. Tar du vegetabilisk fraiche och steker i veganskt smör blir det en helt vegetarisk och vegansk sallad.

 
7 recept till ett grönare julbord


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.