Redd grönsakssoppa med rotsaker, purjolök och broccoli

Redd grönsakssoppa som Blå Band

Minns du den gamla hederliga pulversoppan med redd grönsakssoppan från Blå Band? Jag växte mer eller mindre upp den. Min mamma, som arbetade och var ensamstående med två barn, tog gärna till snabbfixade rätter. Helt enkelt sånt vi idag kallar för halvfabrikat. Det blev mycket fiskbullar, fiskpinnar och färdig soppa, men så klart också varvat med hemlagat.

Färdiglagade saker hamnar väldigt sällan på vårt middagsbord nu när jag är vuxen – kanske som en reaktion på halvfabrikaten jag fick som liten. Det kan också bero på att jag alltid läser innehållsförteckningarna på dessa halvfabrikat och ser hur mycket onödigt skräp som petas i. Det kan vara smakförstärkare, stabiliseringsmedel, konsistensgivare och socker i en oändlig uppsjö varianter. Rätt äckligt tycker jag. Dessutom kan man undra hur bra det egentligen är för kroppen med alla dessa tillsatta ämnen?

Vissa ingredienser kanske funkar bättre i halvfabrikaten, men jag kan inte låta bli att känna att dessa livsmedelstillverkare gärna profiterar på att byta ut ingredienser mot billigare ersättare och mer eller mindre lurar de konsumenter som inte kan så mycket om näring och inte förstår att man i billiga produkter sällan får det som utlovas. Och som blir ännu mer beroende av allt det dolda sockret…

Laga mycket mat färre gånger istället

Jag kan förstå att alla inte orkar stå och greja vis spisen varje dag. Det orkar ju inte jag heller. Men å andra sidan lagar jag då hellre mer mat färre dagar för att ha rester däremellan. Rätterna kan dessutom få nytt liv genom att man adderar någon krydda eller väljer ett annat tillbehör till det man redan lagat. Jag kan också förstå att brist på pengar är en bidragande faktor när man hellre väljer något billigare i butiken. Men, man ska vara medveten att man också får mindre av det man tror eftersom det är en massa annat bjäfs i. Inte i alla produkter, men i väldigt mycket.

Lila morötter i handPotatis i landMadeleine Landley odling

Vegetarisk soppa med grönsaker

Hur som helst blev jag sugen på den där gamla hederliga grönsakssoppan från Blå Band och bestämde mig för att svänga ihop en egen variant. Originalet är ju trots allt lite menlöst, så det fick bli en egen variant i form av en redd grönsakssoppa med rotsaker, purjolök och broccoli. I odlingslanden har jag både potatis, morötter, broccoli och purjolök. Ett gammalt rotsellerihuvud låg också och skräpade i kylen så det fick bli basen till denna soppa. I originalet är det ärtor, men jag ville hellre ha broccoli. Man verkar också ha använt sig av både purjolök och gul lök i originalet, men jag höll mig till färsk purjolök och lökpulver för att göra det enklare.

Alla grönsaker tärnar jag och kokar i 10 minuter. Sedan slevar jag upp lite av dem med en hålslev så man kan få lite grönsaksbitar i den färdiga soppan. Resten kokar jag vidare med purjon, mixar och blandar med lite majsstärkelse från maizena och grädde. Jag hade ingen gurkmeja hemma så istället fick det bli en liten skvätt gul curry för att få rondör. Svårare än så är det inte. Det ”jobbigaste” med denna soppa är egentligen att tärna alla grönsakerna. Men det kan man ju ta hjälp med av sambon eller ungarna. Har man andra grönsaker hemma som behöver tas hand om är det bara att ta dem.

Värmande höstmat till middagen

Den här soppan räcker till 6 personer beroende på hur stora portioner man tar. Alltså kan man få lite över till lunch eller middag en annan dag. Tar du mer vatten och grädde i soppan blir det fler portioner. (Då kan det också behövas lite extra majsstärkelse, om man vill ha den tjockare.) Vill man ha färre portioner är det bara att ta mindre vatten. Väljer du en vegetablisk grädde, eller skippar den helt och hållet blir soppan helt vegetarisk och vegansk. Och du, nu undrar du kanske om den blev lik Blå Bands soppa? Ja det tycker jag, men helt klart godare.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Redd grönsakssoppa med rotsaker, purjolök och broccoli

Redd grönsakssoppa med rotsaker, purjolök och broccoli

För: 6 personer

600g mjölig potatis
300g rotselleri
300g morötter
1 broccolihuvud
salt
1+1 liter vatten
20 cm purjolök
1,5 msk majsstärkelse (maizena)
2 msk kallt vatten
1 dl vispgrädde
1 tsk lökpulver
1 krm gul curry
svartpeppar

Dekoration:

persilja eller dill

  • Skala potatisen och rotselleri och tärna i centimeterstora bitar. Tvätta morötterna och tärna dem i lika stora bitar. Skär bort den träigaste, nedre delen på broccolin. Skär huvudet till mindre träd. Skala stammen och tärna den. Skiva purjolöken.
  • Lägg potatis, rotselleri, morötter och broccoli i en stor kastrull eller gryta. Salta ordentligt och slå på en liter vatten. Låt allt koka i 10 minuter under lock. Skumma gärna under kokningen.
  • Sleva upp ungefär 2–3 dl av grönsakerna med en hålslev och lägg i en skål.
  • Lägg i purjolöken och slå på ytterligare en liter vatten. Låt koka ytterligare 10 minuter under lock.
  • Mixa soppan slät med en mixerstav. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten. Slå stärkelsen och grädden i soppan och krydda. Smaka av med mer salt om det behövs. Låt allt puttra i ytterligare 5 minuter. Lägg i grönsakerna som togs upp med hålsleven. Slå upp i skålar och dekorera förslagsvis med lite persilja eller dill på toppen. Servera med bröd till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.