Refried beans i ugn

Kan man göra Refried beans i ugn?

Refried beans är ett gott tillbehör till exempelvis tacos där man steker ner bönor med vatten, olja och kryddor till en krämig bönröra. Man skulle kunna tro att refried beans behöver stekas två gånger, men namnet kommer egentligen från en lite felaktig översättning från spanskans ”refrito” till engelskans refried. Egentligen betyder refrito vällagat, och man behöver bara steka bönorna en gång. På svenska brukar vi kort och gott bara kalla det för stekt bönröra.

Jag älskar stekt bönröra och brukar alltid göra min i stekpanna. Då får man steka ganska länge och varva ner vatten och olja i pannan tills bönorna börjat få en lagom geggig konsistens. Det är inte alls svårt men kräver att man rör om och passar dem lite. Därför bestämde jag mig för att prova att göra refried beans i ugn.

Enkelt och smidigt tacotillbehör

Det blev så bra! Från och med nu kommer jag nog alltid att göra stekt bönröra i ugnen. Man bara rör ner alla ingredienserna i en ugnstålig form. Jag tog en liten gjutjärnsform på cirka 20 centimeter i diameter. Sedan är det bara att ställa in den i ugnen och röra om varje kvart. Jag kör bönröran i 45 minuter i ugnen och ställer då timern på 15 minuter. Alltså är det bara två gånger man behöver röra om.

» Här hittar du fler recept på goda tacotillbehör

Refried beans i ugn

Refried beans i ugn

För: 4 personer som tillbehör

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tetra blandade bönor
1 tetra svarta bönor
1 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

  • Värm ugnen till 225°C. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skölj alla bönor genom ett durkslag.
  • Ha ner lök, bönor, vatten, olivolja och alla kryddor i en liten ugnstålig form på cirka 20 cm. Blanda allt och ställ in formen i 45 minuter. Ta ut formen och rör om varje kvart (efter 15 och 30 minuter).

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.