Renskavsgryta med vinteräpplen och saffranscréme

Recept för schlemmertopf och lergryta

Helgen har spenderats ute på landstället. Här har det blivit både bastu, några brasor, varm glögg och lite allmänt myspys med matlagning. På sistone har jag haft mycket att göra både på jobbet och privat. Därför var det skönt att komma ut och bara slappa och slippa all stress.

Dessutom har jag inte haft så mycket tid att laga mat hemma vilket gjort att jag nu är riktigt taggad att få testa nya idéer. Alltså började jag redan tidigt på dagen med att laga mat till den trerättermiddag vi skulle avnjuta med tända ljus, brasa och gott rödvin senare på kvällen.

Laga mat i Schlemmertopf

Det har varit mycket snack om Crock Pot och långkok på sistone i här i Landleys kök. Eftersom min mamma har en Schlemmertopf – även kallad lergryta eller romargryta – från det glada sjuttiotalet (som hon använder ungefär vart tionde år), bestämde jag mig för att sätta den på prov. På den tiden åt man inte så stora portioner som man gör idag, vilket gjorde att jag fick ett väldigt sjå att få ner allt i den lilla grytan.

Jag fick bland annat utelämna lite av det jag hade tänkt ha i. Sedan blev det ett evigt pressande och tråcklande för att få på locket. När den väl var i ugnen så kokade det förstås över och lite av ölen hade till och med runnit ut genom ugnsluckan och ner på golvet…

Saffranscreme

Ölkokt renskavsgryta med pumpa

Gott med renskav och äpple

Men, inget ont som inte för något gott med sig. Det blev i alla fall väldigt god och resulterade i att all satt runt bordet och mmmm:ade nöjt. Tack vare att renskaven blev hårt packat blev det lite som kebab med integrerade grönsaker. Riktigt mumsigt.

Tänk på att om du lagar i en lergryta så måste grytan först blötläggas, sedan ska den ställas in i kall ugn som sedan sätts på direkt på över-och-undervärme – alltså inte snabben. Annars kan den spricka. För er som använder slökokare och liknande kan jag garantera att den här grytan passar precis lika bra.

» Fler recept som är anpassade för lergryta hittar du här.

Renskavsgryta med vinteräpplen och saffranscréme

För: ca 6 personer som vill ta om (och det lär man vilja), annars 8 personer
Temperatur: 225°

Renskavsgryta med vinteräpplen och porter

Gryta:
3 gula lökar
10 vitlöksklyftor
20 st små skogschampinjoner
1 gul paprika
3 morötter
100g fänkål
4 st rödbetor
2 röda äpplen
480g renskav (2 frp)
1 knippe bladpersilja
4 dl porter (öl)
250g cocktailplommontomater
1,5 dl grädde

Saffranscréme:
2 dl creme fraiche (34%)
1,5 tsk flytande honung
1 paket saffran

1. Lägg hela lergrytan i blöt i 10 minuter.

2. Skala rödbetorna och skär varje rödbeta till ganska stora bitar. Lägg i botten av lergrytan (då blir inte allt rött).

3. Skala löken, skär bort ändarna och dela varje lök i 8 delar. Skala vitlöksklyftorna. Hetta upp en panna med smör och stek vit- och gul lök på ganska hög värme så att de får lite yta. Ös ner i grytan.

4. Skölj bort all jord ifrån champinjonerna och ha ner i en stekpanna med smör och en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra och stek så att de får färg (ca 5-8 minuter).

5. Dela paprika, morot, fänkål och äpplen och fördela ut i grytan uppvarvat med renskavet. Salta och peppra mellan varven. Pressa ihop allt och häll sedan på ölen. Klipp persilja över och ställ in lergrytan i 2 timmar i 225°.

6. Rör ihop creme fraiche med saffran och honung och ställ sedan in i kylen.

7. Tag ut grytan och ringla grädden över. Se till att den blandar sig med portern. Tryck ner plommontomaterna runt om i grytan och servera sedan med saffranscrémen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.