Rödbetssoppa med fetaost och rostade pumpafrön

Soppa som aptitretare

Nyligen träffade vi svärföräldrarna som varit på semester i Polen. Min sambo undrade så klart om de hade ätit någon borsjtj – vilket de hade. Jag har också ätit borsjtj och tycker det är en helt ok soppa. Dock kan jag tycka att borsjtj är lite tråkigt och slabbigt. Det är ju lite av en fattigmanssoppa, så det är kanske inte så konstigt att jag tycker tycker den är lite… tanig. För egen del gillar jag rika och krämiga soppor bäst. Då poppade en idé upp i min skalle – jag skulle göra en lyxigare variant av borsjtj. Lite som en en rikemans-borsjtj.

Många serverar borsjtj med smetana, men jag gör denna med creme fraiche som jag istället har i soppan. Jag serverar den också med fetaost och pumpafrön för sälta och crunch. På så vis blev denna rödbetssoppa med fetaost och rostade pumpafrön till. Lite som en härlig aptitretare man kan äta ur mindre glas som en aptitretare. Ordet borsjtj kommer från ukrainskans ord för björnloka. Ursprungligen var det huvudingrediensen i maträtten och därav namnet.

Lyxig variant av borsjtj

Efter lite lagande i köket blev det en riktigt mumsig soppa, toppad med pumpafrön och fetaost. Denna soppa passar perfekt att mumsa på en kulen höstkväll. Jag gillar att servera den uppslagen i små glas eller skålar och bjuda på innan middagen då man har gäster som en aptitretare. Just till halloween passar den också perfekt eftersom man kan låtsas att det är blod. Då skulle soppan med lite fantasi kunna heta typ ”vampyrblod” eller liknande. Ett extra plus är att den är så enkel att laga och kan förberedas. Gör soppan i förväg och värm på den när det är dags att äta.

» Här hittar du fler goda recept på aptitretare

Rödbetssoppa med fetaost och rostade pumpafrön

För: 10 personer som förrätt/aptitretare
För: 4 personer som huvudrätt

Rödbetssoppa med fetaost och rostade pumpafrön

Borsjtj:

1 kg rödbetor
5-7 dl vatten
1 gul lök
2 dl crème fraîche
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Topping:

1 dl pumpafrön
1 msk olivolja
salt
75g fetaost

1. Skala rödbetorna och tärna dem smått. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad gul lök och rödbetstärningarna. När löken mjuknat, slå på vatten så att det precis täcker rödbetorna. Salta vattnet och koka till rödbetorna mjuknat (ca 20-30 minuter).

2. Skopa ur ca 2 dl av rödbetstärningarna och förvara vid sidan av.

3. Ha ner creme fraiche och kör allt till en jämn smet med mixerstav. Häll tillbaka de sparade rödbetstärningarna och smaka av soppan med kryddor.

4. Rosta pumpafröna i en het panna med lite olja och salt – när de börjar knäppa är de klara. Häll upp soppan i en skål eller ett glas, strössla över pumpafrön och smulad fetaost. Servera med en sked.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.