Enkla recept på matiga sallader

Enkla recept på matiga sallader

Har du hört talas om uttrycket ”sallad är för kaniner”? Eller ”riktiga män äter inte sallad”? Tänk så dumt sagt. En gammal sladdrig, blöt sallad blir förstås ingen glad av – inte ens en riktig kvinna (haha). Jag tror i alla fall de som har myntat det uttrycket har inte ätit en riktigt, god och matig sallad.

En varm dag, till lunch eller då man inte är galet hungrig kan det passa bra med en sallad. Jag tycker dessutom det kan sitta fint med en smaskig sallad efter ett besök på gymet. Gör man salladen matig och adderar mättande ingredienser blir den perfekt att servera som huvudrätt.

Sallad som huvudrätt

Säger man sallad tänker många på en trist och fantasilös sallad med isbergssallad, tomat och gurka. När jag säger sallad menar jag en god och mättande sallad där man blanda i allehanda protein så som kyckling, lufttorkad skinka, och korv. Jag gillar också när man blandar olika sorters ostar i form av mozzarella, halloumi eller fetaost. Ägg är kanon att ha i en sallad såväl som bitar av äpple, bönor och linser. Den som vill äta något annat än kött har förstås i lax eller räkor. Vill man köra det helt vegetariskt är det utmärkt att kombinera salladen med vegetariska biffar, grillad paprika eller portabello som stekts i vitlök.

Piffa upp det hela med en god dressing eller en vinägrett. Creme fraiche utgör en bra bas till dressingen, om man inte vill köra en klassiker med vinäger och olja. Har du förresten provat att röra i lite dijonsenap eller vanlig skånsk senap i vinägretten? Hur gott som helst till kyckling och fisk. Här nedan bjuder jag på de bästa recepten på matiga sallader som kan serveras både som tillbehör till annan mat, såväl som huvudrätt.

» Här hittar du fler mumsiga salladsrecept

Enkla recept på matiga sallader


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.