Rimmad, lättrökt torskrygg med rotselleripuré, ärtkräm och picklad rödlök

En riktigt festlig vårrätt att bjuda på

När man har en massa truddilutter och pryttlar hemma i köket måste man ju också använda dem. Har man många är det ibland svårt att vara konsekvent i sitt användande. Det händer ju också lätt att man köper något, använder grejen eller litet tag och sedan glömmer bort den i något skåp.

Jag skulle inte vilja påstå att jag är extremt prylgalen, men några annorlunda saker har jag ändå – som i detta recept där jag använder en rökpistol och en spiralizer. Spiralizern, eller kort och gott en grönsakssvarv, är bra när man vill göra fina lockar av diverse grönsaker och rotsaker. Rökpistolen i sin tur använder jag till kallrökning.

Picklad rödlök

Det mesta kan förberedas

Detta recept på rimmad, lättrökt torskrygg med rotselleripuré, ärtkräm och picklad rödlök är en riktig vårrätt. Den kräver några steg, men de flesta kan göras i förväg – allt utom att tillaga fisken och fritera morotslockarna. På det viset är det ändå ett roligt recept som ger en fin rätt att bjuda på. Jag rekommenderar att man friterar moroten så nära inpå servering som möjligt. Man behöver också värma på rotselleripurén precis innan det är dags att servera, och sedan steka på fisken.

Förutom rökpistol och spiralizer behöver man också spritspåsar och en mixerstav. Har du inte en rökpistol kan du pensla fisken med liquid smoke. Har du inte en grönsakssvarv kan du istället skära smala strimlor med en potatisskalare eller en julienneskärare. Den som inte har spritspåsar med tjusig tyll tar istället en vanlig fryspåse och spritsar med.

» Här hittar du fler festliga recept till helgen

Rimmad, lättrökt torskrygg med rotselleripuré, ärtkräm och picklad rödlök

Rimmad, lättrökt torskrygg med rotselleripuré, ärtkräm och picklad rödlök

För: 4 personer

Picklad rödlök:

1 liten rödlök
0,5 dl ättikssprit (12%)
1–2 dl vatten
3 msk strösocker

Ärtkräm:

1 dl frysta ärtor
1 dl riven/zestad parmesanost
2 msk olivolja
1 msk rapsolja
2 tsk citronsaft
salt, peppar

Rotselleripuré:

500g rotselleri
4 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt

Friterde morotslockar:

1 stor morot
5–6 dl frityrolja

Rimmad, rökt torskrygg:

1 liter vatten
3 msk salt
1 tsk strösocker
4 styckfrysta torskryggsfiléer
några nypor äppelflis till rökning

  • Picklad rödlök: Skala och skiva löken. Häll ättika, vatten och socken i en burk med lock. Lägg ner lökringarna och Skaka allt tills sockret löst upp sig. Låt stå i rumstemperatur i 3–5 timmar. Behöver den stå längre kan du sedan ställa den i kylen.
  • Rimmad, rökt torskrygg: Blanda vatten, salt och strösocker i en form som precis rymmer fisken. Lägg ner den frysta torskryggen i badet och låt den stå framme i rumstemperatur i 2 timmar. Ställ gärna en form ovanpå fisken så den hålls nere och får lite press. Lyft ur torsken ur badet och låt den rinna av. Lägg på en tallrik och ställ över en rök-kupa. Har du ingen rökkupa kan du lägga fisken i en liten låda med lock. Lägg några nypor äppelflis i en rökpistol och tänd på. Led in röken i kupan eller asken och låt fisken ligga med röken i 20 minuter.
  • Ärtkräm: Tina ärtorna och ha ner dem i en liten mixerskål tillsammans med riven/zestad parmesanost, olivolja, rapsolja och citronsaft. Kör så slätt det går. Smaka av med salt och peppar. Ha ner ärtkrämen i en spritspåse och lägg den i kylen tills den är dags att använda.
  • Rotselleripuré: Skala och tärna rotsellerin i centimeterstora tärningar. Ha ner tärningarna i en kastrull tillsammans med grädde, vatten och lite salt. Koka under gläntat lock i cirka 15 minuter. Kör till en slät puré med mixerstav. Ha i vatten vartefter om den är väldigt torr och trögflytande (jag hade i cirka 1 dl).
  • Friterde morotslockar: Skala moroten om den är jordig och kör den sedan till lockat i en grönsakssvarv/sprirali. Häll oljan i en liten kastrull och hetta upp den till 120°C. Ha ner morotslockarna och fritera dem tills de börjar mörkna lite i kanterna. Lyft ur moroten och lägg upp i fyra högar på ett hushållspapper. Har du tagit upp den för tidigt är det bara att ha ner moroten igen i oljan och fritera lite till.
  • Montering: Lyft ur löken ur inläggningen och låt den rinna av. Värm på rotselleripurén. Dela varje torskryggsfilé i tre. Stek fisken hastigt i en het panna i smör precis innan servering – den behöver knappt stekas nån minut. Klicka upp rotselleripurén på tallrikar (eller använd en sprits). Lägg på torskryggsbitarna, bunten med morotslockar och fördela sedan ut picklad rödlök. Spritsa ut ärtkräm runt om. Dekorera med några blad persilja eller färsk timjan. Dra över några drag med pepparkvarnen och servera.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.