Rimmad lax med chili, jordgubbar och honung

Lax med sommarsmak

Traditioner är trevliga, men ibland måste man allt hotta upp dem och göra saker lite annorlunda. Till påsk och midsommar gör många gravad lax. Varför inte göra en klassisk rimmad lax men göra den med härlig sommarsmak? Rimmad lax med chili, jordgubbar och honung är kul och annorlunda. Dessutom är det enkelt att göra

Skillnaden på att rimma och grava

Att rimma och grava är ungefär samma sak. Det enda som skiljer de två åt är proportionerna mellan salt och socker. När man rimmar använder man mer salt än socker. När man ska grava är det precis tvärt om – mer socker än salt. Vid gravning är det också vanligt att proportionerna är lika delar socker och salt.

Rimmad lax med chili, jordgubbar och honung

För: 4 personer

Honungsgravad lax med jordgubbar och chili

500g lax i bit
3 msk salt
2 tsk socker
1/4 röd chili
1 msk hackad persilja
1 msk honung (jordgubbshonung)
svartpeppar
5 jordgubbar

1. Fjälla laxsidan med ett rivjärn, skölj av och torka.

2. Rör ihop salt och socker tillsammans hackad chili, hackad persilja, honung och malen svartpeppar. Skiva upp jordgubbarna och rör ihop allt.

3. Lägg laxen med skinnsidan nedåt och klappa in såsen på ovansidan. Lägg laxbiten i en påse och låt sedan ligga i kylen i två dygn. Skiva upp tunt och servera.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.