Risgrynsgröt i Crock-Pot

Enkelt och smidigt med en slow cooker

Jag får ofta frågan om vilken Crock-Pot man ska välja och vilken jag tycker är bäst. Det jag tycker är bäst behöver ju inte vara bäst för alla andra, och svaret är förstås att det beror på vad du har tänkt att göra med den. Idag finns det ju Crock-Pots som bara slökokar. Det finns Crock-Pots med inbyggd stekfunktion (sauté), med tryckkokare, ångkokning och till och med sous vide. Det alla har gemensamt är att de har slökokningen, temperaturstyrning, timer och att de går över i automatisk varmhållning när maten är färdiglagad. Det kan man minsann inte få i en gammal hederlig gryta på spisen. Spana gärna in Crock Pot – Allt du behöver veta före och efter ditt köp, om du vill ha en lite mer djuplodande läsning om Crock-Pot.

Risgrynsgröt i Crock-PotOm jag räknar rätt jag provat 8 olika Crock-Pot genom tiderna. Just nu håller jag på och utvärderar den senaste modellen, Crock-Pot Turbo Express, med Sous Vide-funktion. Denna har tryckkokning precis som sin föregångare, Crock-Pot Express, men i den nya ska tryckkokningen vara ännu snabbare. Min absoluta favorit är just är faktiskt modellen Crock-Pot Express eftersom den har alla funktioner. Jag tycker nämligen det är smidigt att både kunna steka i den, tryckkokare och slökoka. Om man vill ha en som är lite enklare tycker jag att Crock Pot One Pot Cooking är den bästa modellen. Denna kör jag hemma i stan och Expressen på landet.

Kan man koka julens gröt i en slökokare?

Det finns mycket man kan laga i en slökokare – framför allt till jul. Du behöver inte ha någon särskild modell – alla funkar fint. Förra julen kokade jag bland annat julskinkan och gjorde risgrynsgröt i Crock-Pot. Det är enkelt, smidigt och man behöver inte hålla på och passa grejerna. Sedan går ju som sagt grytan automatiskt över i varmhållningsläge. Till denna risgrynsgröt behöver man bara lägga i ingredienserna, sätta på locket och röra om efter halva tiden. Jag kör risgrynsgröten på det låga läget i 3 timmar, längre än så behövs inte. Jag tar också hälften mjölk och hälften grädde precis som i min mormors recept som pappa sedan tog över. Det blir gott och precis så jag kommer att göra risgrynsgröten detta år igen.

» Här hittar du fler goda julrecept

Risgrynsgröt i Crock-Pot

Risgrynsgröt i Crock-Pot

För: 4 personer

1,5 dl grötris
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
1 kanelstång

  • Starta Crock-Poten i slökokarläget på låga läget och sätt timern på 3 timmar.
  • Ha ner grötriset och slå på vatten, mjölk, grädde, salt, strösocker och en hel kanelstång.
  • Blanda allt. Kör på låga läget i 3 timmar. Rör om efter halva tiden. Rör i lite mer mjölk på slutet om gröten är torr.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.