Risgrynsgröt i tryckkokare

Laga julmaten i tryckkokaren

I år har gjort både julskinka och risgrynsgröt i tryckkokare. Tryckkokaren är min nya bästa vän och jag bara älskar enkelheten och snabbheten i att laga mat i denna. Jag har en elektrisk tryckkokare både på landet och i stan. Tidigare hade jag en sån som man ställer på spisen, men den gjorde jag mig snabbt av med till förmån för min nya älskling. Den elektriska tryckkokaren känns mycket säkrare, är knäpptyst och belagd med non stick så diskningen minimal. Den går också över i varmhållning när den nått sluttiden. Man skulle ju kunna tro att jag är sponsrad så som jag lovordar denna grunka, men tyvärr är så inte fallet. Det är därför jag knappt vågar klämma in en länk till den variant jag har. Men det är bara för den som är nyfiken.

Denna gång bestämde jag mig hur som helst för att göra risgrynsgröt i tryckkokaren. Risgrynsgröt tar ju som bekant lång tid att koka. Först ska riskornen koka i 10 minuter och sedan ska allt puttra med mjölk och grädde i ytterligare 40 minuter. Tålamod är en dygd, men med dagens elpris och hungriga magar har jag varken lust att lägga tid eller pengar på den gamla hederliga metoden med att stå och röra på spisen. Även om den förstås är mysig. I tryckkokaren tog den endast 15 minuter.

Risgrynsgröt i Crock-Pot

Var försiktig med mejerivaror

När man använder sig av mejerivaror i tryckkokare ska man vara lite på sin vakt. Det bränner nämligen väldigt lätt fast. Första gången testade jag att göra denna gröt på det låga värmeläget. Den tryckkokaren jag har har nämligen ett lågt och ett högt värmeläge. Med det låga värmeläget funkade dock inte alls – när jag öppnade locket såg det ut som när jag stoppat i ingredienserna. Därför testade jag nästa gång på det höga värmeläget och det gick betydligt bättre.

Knepet är också att först låta gröten koka upp under omrörning med alla ingredienserna, innan man sätter på locket och startar tryckkokningen. I den elektriska modellen jag har funkar det fint att köra på det höga värmeläget, men har man en tryckkokare som går på spisen är det bra om den inte går med full sprutt. Alltså inte på den allra varmaste temperaturen på spisplattan. Vill du ha en enklare och billigare variant av gröten nedan kan du byta grädden i receptet mot mjölk.

Jag brukar koka gröt på ICA:s risgryn och dessa funkar fint till detta recept. Jag har även testat med Eldorados risgryn och då minskade jag till 4 dl mjölk för att det inte skulle bli för rinnigt. Blir gröten för rinnig är det bara att låta den puttra ett litet tag till under omrörning och utan lock.

» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Risgrynsgröt i tryckkokare

Risgrynsgröt i tryckkokare

4 portioner

4 dl vatten
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 kanelstång
1,5 dl grötris

  • Häll i alla ingredienserna i tryckkokaren.
  • Starta i Brown/Sautè-läget på din Crock-Pot. Om du har en tryckkokare som används på spisen, sätt tryckkokaren på den och starta spisplattan. Rör om då och då och stäng av precis när det börjar bubbla.
  • Sätt på locket, stäng ventilen och sätt tryckkokaren på manual med temperaturen Hög i 16 minuter. Om du använder en tryckkokare på spisen, låt den gå i 15 minuter på cirka 5 om du har en spis som går till 6.
  • Släpp försiktigt ut trycket, öppna och rör om tills den sista vätskan gått in i gröten.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.