Risgrynsplättar

Rester på risgrynsgröt

De klassiska resterna som alltid brukar bli över från julbordet – och som är perfekta att göra nya rätter på, är julskinka och grönkål. Dessa två är utmärkta att ha i gratänger, grytor och pastarätter. Eller helt enkelt bara skära till mindre bitar och frysa in. Från julfrukosten brukar det dock alltid bli risgrynsgröt över. Vad gör man då av risgrynsgröten? Många gör Ris a la Malta – inte jag. Jag är nämligen inget större fan av desserter. Istället satsar jag på en god frukost och gör dessa risgrynsplättar. Enligt min mening är det ett perfekt sätt att ta tillvara på resterna. Eller varför inte variera julefrukosten med mumsiga plättar på risgrynsgröt?

Detta recept baserade jag på 500 gram risgrynsgröt eftersom alla kanske inte kokar sin egen gröt men ändå vill göra dessa plättar. Där är korvarna man köper i butik, ni vet de med färdig risgrynsgröt, precis på denna mängd. Smidigt va? Jag serverar mina goda risgrynsplättar med socker och kanel, för enkelhetens skull. Ibland varierar jag det hela med rårörda lingon eller för en sötchock – jordgubbssylt. Den som vill variera smaken på plättarna kan ha i lite saffran i plättsmeten. Då blir det mer som en saffranspannkaka. Man kan även ha i lite vanilj för extra piff eller byta den vanliga mjölken mot kokosgrädde.

Plättar på risgrynsgröt

Det finns flera recept därute på risgrynsplättar som görs med två ägg. Det tycker jag blir lite väl kompakta plättar. Istället kör jag ett ägg och en halv deciliter mjölk. Beroende på hur lös gröten är som du använder kan mängden mjölk behöva minskas. Jag använder mig av detta recept på krämig, hemlagad risgrynsgröt till mina risgrynsplättar.

Plättarna kan naturligtvis göras i ett gammalt hederligt plättjärn, men då blir de väldigt små. Jag steker istället mina plättar i en vanlig stekpanna. Fyra risgrynsgrötsplättar kan stekas samtidigt och jag gör dem cirka 10 centimeter i diameter. Tänk på att ris är glutenfritt, men inte vetemjöl. Med andra ord får du byta vetemjölet mot en glutenfri sort för att göra dem glutenfria. Prova exempelvis med mandelmjöl, lite majsstärkelse eller glutenfri mix.

» Här hittar du fler recept på julrester

Risgrynsplättar

Risgrynsplättar

12 stycken á 10 cm ø

500g risgrynsgröt (1 korv)
1 mellanstort ägg
1 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

  • Blanda risgrynsgröten med ägg, vetemjöl och mjölk.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och ha i en sked med smet per plätt (jag använder en svart sked från Gastromax i plast/nylon). En sked rymmer cirka 0,5 dl smet. Stek plättarna på medelvärme på båda sidor så de stelnar och får fin färg. Servera förslagsvis med rårörda lingon, socker och kanel.

Risgrynsplättar


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.