Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Risotto med sparris, svamp och bakad savojkål

Festlig vego till middag

Tycker du som jag att det finns alldeles för få vegorecept som är festliga? Visst kan man gå på finkrog och få sig en tjusig vegetariskt festrätt serverad, men när man väl ska laga något själv tryter ofta utbudet. Det finns helt enkelt mestadels vardagliga recept. Alltså har jag här tagit fram ytterligare en ett recept att lägga i samlingen med festliga vegetariska rätter.

Vin till vegetariskt

Denna lakto-vegetariska risotto med sparris, svamp och bakad savojkål matchar jag med Biecher Riesling Reserve. Det här är en klassiker hemma hos oss och ett vin jag köpt under flera års tid. Eftersom jag alltid vill ha en blandning i vinhyllan har det helt enkelt blivit lite av ett husvin som finns på lager när jag vill ha något friskt och fräscht till maten.

Jag minns första gången jag drack ett vin från Alsace. Det var länge sedan och på den tiden då både min pappa och jag lyssnade på radiostationen Mix Megapol. ”Fredagskocken” var där på fredagarna och tipsade om mat och vin, och vid ett tillfälle rekommenderade han just ett vin från Alsace till en rätt. Min pappa nappade på hela konceptet och köpte det vinet, och wow vad gott det var. Sedan dess har jag alltid haft ett extra gott öga Alsace-vinerna och aldrig blivit besviken på vad denna region har att erbjuda.

Biecher Riesling Reserve

Biecher Riesling Reserve kommer från Alsace, som ligger högst upp till öster i Frankrike och gränsar till Tyskland. Alsace har historiskt sett varit ett tysktalande område med franska influenser. Vinerna produceras på samma vis och brukar beskrivas som franska viner på tyska druvor. Kort och gott skulle man man kunna säga att de rika aromerna från de tyska druvorna kombineras med en högre alkoholhalt och större fyllighet enligt den franska traditionen.

När det är dags för söndagsmiddag i Alsace äter man gärna surkål och dricker vitt vin, något som verkligen illustrerar den tydliga föreningen av Tyskland och Frankrike. Med det i bakhuvudet ville jag sätta ihop en fräsch och härlig vårrätt som inte bara bjuder på goda smaker, utan också som flirtar med den alsaciska traditionen. Jag älskar dessutom kål och tänkte att det kunde vara kul att göra en modernare twist på kåldolmar. Jodå, för mycket riktigt är det en typ av kåldolme som ligger och göttar sig ovanpå den krämiga risotton.

Vin och risotto

Biecher Riesling Reserve passar bra till denna rätt. Detta ungdomliga vin är torrt och krispigt med tydlig syra och en smakpalett som erbjuder grön frukt, exotiska inslag, mineral och citrus. Vinet görs på 100 procent riesling och produceras av familjen Biecher som hållit på med vinframställning ända sedan mitten på 1700-talet. Idag är de en av de fem största producenterna i regionen och erbjuder viner i både rött och vitt.

Vinet passar bra till fisk och skaldjur, plock- och buffémat, vegetariskt, fågel och fläskkött. När det kombineras med denna maträtt passar den krämiga konsistensen och sältan i risotton bra till den pigga syran i vinet. Den lite mineraliga tonen från sparrisen gifter sig fint med den mjuka fruktigheten i vinet och knyter ihop säcken på ett angenämt vis. Vill du ha något festligt och köttfritt att bjuda på nu till våren, varför så inte testa denna kombination? Recept och mer info om vinet hittar du nedan.

Biecher Riesling Reserve 2198

Om vinet:

Biecher Riesling Reserve (2198)
Alkoholhalt: 12% | Druvor: 100% riesling
Sockerhalt: 0,7g/100 ml | Ursprung: Alsace, Frankrike
Passar till: Fågel, fisk & skaldjur, vegetariskt, småplock

10 av 124 av 122 av 12
FruktsyraFyllighetSötma

Risotto med sparris, svamp och bakad savojkål

Risotto med sparris, svamp och bakad savojkål

För: 4 personer

Risotto:

1 knippe sparris (ca 250g)
150g små skogschampinjoner
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
olja + smör att steka i
1/2 gul lök
4 dl carnaroliris eller arborioris
2 dl vitt vin
1,2 liter vatten
2 msk grönsaksbuljong
parmesanost

Bakad savojkål:

4 st gröna savojkålsblad (á 35–55g)
250g mozzarella (2 paket)
salt, peppar, vitlökspulver
1 citron, zest
25g smör
4–8 tsk ströbröd

  • Tvätta champinjoner och sparrisen. Skär champinjonerna till kvartar eller i klyftor om sex, beroende på storlek. Skär sparrisen till 3–5 cm långa bitar. Skippa den sista torra delen på sparrisen. Finhacka vitlöken.
  • Värm smör och olja i en kastrull. Lägg i champinjonerna och stek dem på medeltemperatur tills de börjar mjukna. Lägg i sparris och vitlök och stek tills sparrisen börjat mjukna. Salta och peppra. Lägg över allt i en skål.
  • Finhacka löken. Värm smör och olja i en kastrull och lägg i löken. Låt den mjukna på låg värme. Koka upp vatten och buljong i en separat kastrull och ha den på varmhållning. Lägg i riset med löken och dra upp temperaturen till medelvärme. Stek riset under omrörning i några minuter tills det blivit glansigt. Häll på vinet och låt det fräsa bort. Slå på hälften av buljongen, låt den koka in och slå därefter på cirka en deciliter i taget som får steka in. Vänd ner sparris och champinjoner i risotton. Smaka av med salt och peppar (observera att alla buljonger innehåller olika mycket salt, smaka därför av innan du saltar, alternativt addera salt tills den är lagom).
  • Lossa de yttre, gröna bladen från savojkålen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i bladen. Låt dem koka i 4 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten. Lyft sedan försiktigt ur bladen. Skär bort den grövre delen av mitt nerven.
  • Halvera mozzarellan. Om mozzarellan är lite oval, dela den då på längden. Lägg en mozzarellahalva på varje savojkålsblad. Salta, peppra och riv över citronskal. Rulla ihop så att den grova delen av kålen hamnar inåt. Lägg ett bakplåtspapper i en form och lägg på dolmarna. Smält smör och pensla över dolmarna. Strö över cirka 1–2 tsk ströbröd per dolme. Ställ in i 220°C i 20 minuter.

Receptet på risotto med sparris, svamp och bakad savojkål är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.