Rispaj med ost och pak choi

Paj med ris

Nyligen funderade jag på om man inte kunde göra paj som fylls med ris. Jag menar, man jag ju göra paj med potatis, så varför inte göra paj med någon annan kolhydrat? Jag älskar ju också ris, så det var precis så denna rispaj med ost och pak choi blev till.

Denna paj kan man både servera som ett tillbehör till exempelvis kött, fisk eller fågel. Eller ja, varför inte någon vego? Den funkar också fint att äta precis som den är som lunch eller middag tillsammans med en sallad.

Så kan du variera pajen

Vill man variera pajen kan man även ha i lite stekt bacon, eller varför inte champinjoner om man vill fortsätta ha den köttfri. Eftersom den innehåller både ägg och mejeri blir denna paj naturligtvis ovo- och lakto-vegetarisk. Jag har i den asiatiska kålsorten pak choi i denna paj, men går det naturligtvis lika bra med mangold, spenat eller rucola.

» Här hittar du fler recept på goda pajer

Rispaj med ost och pak choi

Rispaj med ost och pak choi

För: 8–10 personer som buffé eller tillbehör
4–6 personer som huvudrätt

Pajdeg:

4 dl vetemjöl (240g)
1 tsk salt
125g smör
2 tsk ättikssprit (12%)
0,5 dl vatten

Fyllning:

2 dl ris
1 vitlöksklyfta
2–3 msk rapsolja

200g pak choi, mangold eller spenat
2 tsk äppelcidervinäger
1 gul lök
250g prästost
salt, svartpeppar

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
salt, svartpeppar

  • Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör till en grynig massa i en bunke. Häll i lite av vattnet i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över en pajform på cirka Ø 29 cm. Platta ut degen fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant . Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 12–14 minuter.
  • Värm olja i en kastrull. Pressa i vitlök och lägg i riset. Stek allt under omrörning på medelvärme i några minuter. Slå på vattnet och lägg på locket. Låt riset puttra på svag värme i 11 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart i 11 minuter.
  • Tvätta och strimla pak choien. Hacka löken. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg i pak choi. När den börjar mjukna lite, slå på äppelcidervinägern. Låt den fräsa bort och lägg i löken. Stek ytterligare några minuter tills löken börjat mjukna. Salta och peppra.
  • Riv prästosten på ett rivjärn eller i en hushållsassistent. Lägg pak choi, lök och prästost i pajskalet och blanda.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över pajen och grädda den i 30–35 minuter i 200°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.