Rocky Road

Enkelt recept på godis till jul

Är du också en godisråtta? Välkommen till klubben! Under julen ska det så klart lagas både kakor och julgodis. Klassikerna är förstås julknäck, chokladbollar, Rocky Road och ischoklad. En av mina favoriter är också cornflakes med vit choklad och tranbär. För det mesta brukar vi baka kakor till jul och köpa färdigt julgodis. Denna jul bestämde jag mig istället för att göra eget julgodis. Det är trots allt himla enkelt.

Vad man vill ha i sin Rocky Road väljer man själv. Vanligast är att man har i marshmallows, dumle och nötter. En del har i godisen Polly medan andra har i kex. Man kan också variera nötterna mellan hasselnötter, mandlar, cachewnötter och pistagenötter. Det här året ville jag göra min Rocky Road riktigt färgglad och fin. Därför gav jag mig på jakt efter färgade mini marshmallows. Det visade sig inte alls svårt att hitta utan var det första jag snubblade över på ICA var färgglada små mini marshmallows. En påse kostar mellan 15-20 kronor.

Klassiskt julgodis

MarshmallowsHemligheten till riktigt bra Rocky Road är att välja bra choklad. Inget av det billigaste blockchoklad-bjäfset. Vill du lyxa till det ordentligt väljer du Valrhona. Annars rekommenderar jag Odense Mörk Choklad med en kakaohalt på 55 procent. De har även en på 71 procents kakaohalt som är bra om man vill ha lite mörkare.

Enligt EU:s regler ska mjölkchoklad innehålla minst 30% kakao och choklad minst 35%. Mycket av den blockchoklad som säljs ligger ofta under denna gräns och är billig och inte alls särskilt kul att baka med.

Ta gärna en titt på innehållet och välj choklad med högre kakaomängd, det blir garanterat bättre. För den delen behöver man inte välja så högt man kan. Laga en stor omgång Rocky Road och servera efter maten på julafton eller till glöggminglet. Att det var så enkelt att göra Rocky Road hade jag inte trott.

Rocky Road

Cirka 40 bitar

Rocky Road

300g mörk choklad
1 bakplåtspapper
15 bitar Dumlekola
1,5 dl minimarshmallows
1,5 dl blandade, neutrala nötter
1 nypa flingsalt

1. Bryt chokladen till småbitar och ha ner i en metallbunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör i chokladen till den smält.

2. Lägg ett bakplåtspapper i en form på cirka 18×25 centimeter. Ju mindre form du väljer, desto färre Rocky Road-bitar blir det eftersom den blir högre.

3. Fördela ut halverade Dumlekolor, minimarshmallows och nötter i formen med bakplåtspapper. Ringla över chokladen och se till att den blandas ordentligt med nötter och godis. Släta till med en slickepott och ställ in i kylen. Skär upp till kuber när den stelnat.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.