Röd kycklinggryta med kokosmjölk och kål

Enkel och nyttig vardagsmat

Tycker du som jag att det är lite skönt att det är januari? Nu är det nya bullar och slut på snaskandet. I vanliga fall tränar jag mellan 5-6 dagar i veckan, men i december tar jag alltid en stor paus och para proppar i mig allt möjligt onyttigt. December är en tid att ladda ur och unna sig allt det goda man avstår ifrån annars. Det är också det som är omladdningen till att orka ta tag i allt igen – och som gör att man ser stora resultat.

Nackdelen är bara att de flesta verkar ta tag i det hela tack vare sina nyårslöften, så under januari och februari får man alltid trängas på gymet. Bättre blir det sedan när man kan sticka ut och springa utan att förfrysa näsan.

Kokosmjölk eller grädde?

Men på tal om bättre mat är detta ett härligt vardagsrecept som går smidigt att svänga ihop. Röd kycklinggryta med kokosmjölk och kål är enkel och nyttig vardagsmat. Detta recept är laktosfritt och passar diabetiker och glutenintoleranta. Gör en stor omgång så räcker det till flera middagar och till matlådor. Som bekant är kyckling ett bra kött som är lean. Tillsammans med nyttigt kål och kokosmjölk, som har en bättre sammansättning än vispgrädde får man en bra middag.

Jämför man kokosmjölk med 40 procentig vispgrädde innehåller vispgrädden mer mättat fett och transfetter (kokosmjölk innehåller inga transfetter). Vispgrädden innehåller dessutom inga fibrer vilket kokosmjölken gör, samt mer fett och marginellt mindre protein.

Välj kokosmjölk på tetra

Välj kokosmjölk på tetra före konservburk! Anledningen är att kokosmjölk drar ur ämnet Bisfenol A som finns i konserven vilket är ett skadligt. (Red: Många producenter har börjat byta sina konservburkar mot bisfenolfria, exempelvis Kung Markatta.) Denna kycklinggryta med kokosmjölk och kål blir lite rosa i tonen tack vare rödkålen. Tycker man det ser oaptitligt ut byter man bara till vanligt vitkål. Dock är det ett fiffigt sätt att ta till vara på rödkålsresterna som blivit kvar efter jul.

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Röd kycklinggryta med kokosmjölk och kål

För: 4 personer

Kycklinggryta med kokosmjölk och kål

1 liter kokosmjölk (2 tetror)
800g kycklingfilé
salt, peppar, chilipulver
Santa Maria Chicken & Steak
1 röd lök
1 gul lök
1 röd paprika
150g färska haricôts verts
4 dl frysta gröna ärtor
1 lime (zest)
1 kruka koriander
1 msk ljus redning*

400g rödkål
500g brysselkål
2 msk äppelcidervinäger*
smör
salt, peppar

1. Häll kokosmjölken i en gryta och låt det puttra upp.

2. Dela kycklingfiléerna till lagom munsbitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn lite av kycklingen i taget. Krydda med salt, peppar, chilipulver och Chicken & Steak. Ös över kycklingen i grytan med kokosmjölk.

3. Hacka röd lök, gul lök, paprika och haricots verts. Fräs i smör till löken mjuknat. Ös över i grytan. Tina ärtorna och ha ner i grytan. Riv i limeskal, klipp i koriander och rör i lite redning.

4. Hacka rödkål och halvera brysselkålen. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner kålen. Stek ett par minuter till det börjar mjukna. Slå på vinäger och smaka av med kryddor. Ös över i grytan. Låt allt puttra ihop under cirka 5 minuter. Servera som det är, med ris, nudlar, en brödbit eller blomkålsris.

*För diabetesanpassat recept, hoppa över redningen. Istället för att steka kålen med äppelcidervinäger, pressa över lite citronsaft.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.