Röd linssoppa med blomkål, curry och kokosmjölk

Matig och mättande soppa

Emellanåt får jag riktiga crawings efter någon särskild mat. Den här gången fick jag ett akut sug efter soppa. När jag blir sugen på soppa är det oftast för att de äter det i någon bok jag läser. Jag minns exempelvis en bok jag läste som utspelade sig på Irland. De åt soppa i stort sett hela tiden och drack te, så självklart ville jag hela tiden ha te och soppa. Märkligt. Här om dagen åt de soppa i en av böckerna jag läste och då var det förstås kört igen.

Detta recept på röd linssoppa med blomkål, curry och kokosmjölk ger dig en riktigt härlig och matig soppa som passar att servera när det är lite ruggigt. Den passar också fint att slå upp i små koppar eller skålar och servera som en liten aptitretare. Tack vare de röda linserna blir den mättande och mineralrik. Den blir också lite fylligare, samtidigt som linserna passar bra till de övriga smakerna i soppa. Knepet till att få en riktigt bra linssoppa är att mixa linserna ordentligt – inget fuskande. Sedan ställer man tillbaka soppan på plattan och låter den koka lite till. Då får man bort lite av den där gryniga effekten som linser gan ge.

Veganskt och vegetariskt recept

Jag tycker det är gott att servera soppan med en klick creme fraiche i (eller iFraiche för veganskt alternativ), men sambon tycker den är god som den är. Man får alltså göra som man tycker. Gillar man het mat tar man en hel röd chilifrukt istället för en halv. Blir soppan för tjock och trögflytande späder man den bara med mer vatten. Tänk också på att linser behöver ganska mycket salt. Känns linssoppan lite platt i smaken kan man dels ha i mer salt, men lite extra citronsaft brukar också addera mer fräschör. Jag serverar alltid bröd till min soppa, så det är så klart också mitt tips till dig.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Röd linssoppa med blomkål, curry och kokosmjölk

Röd linssoppa med blomkål, curry och kokosmjölk

För: 4–6 personer som huvudrätt

1 gul lök
olivolja
500g blomkål
2 morötter
2 stora vitlöksklyftor
2 dl röda linser
1,4 liter vatten
salt, peppar
1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
1 msk gul curry
1/2 röd chili
1/2 citron (saft)
2 krm rökt paprikapulver

  • Hacka gul lök och skär blomkålen till mindre bitar. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Skär till mindre bitar. Hacka vitlöken.
  • Värm lite olja i en kastrull och ha ner löken. Låt den mjukna några minuter och ha sedan ner blomkål och morötter. Rosta under omrörning i cirka 10 minuter och ha sedan ner den hackade vitlöken som får värmas någon minut.
  • Ha ner linserna. Slå på vatten och salta ett varv. Lägg på locket och låt det koka i 15 minuter.
  • Rör i kokosmjölk, curry och hackad chili. Kör soppan slätt med en mixerstav och ställ sedan tillbaka på plattan. Rör i saften från en halv citron och det rökta paprikapulvret. Låt soppan koka i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd soppan med mer vatten och den blir för tjock och trögflytande.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.