Vegetariska biffar med röda linser

Vegetariska biffar

Jag gillar att experimentera med olika sorters vegetariska biffar. Senast i raden blev dessa vegetariska biffar med röda linser och kidneybönor. Att göra vegetariska biffar är enklare än man kan tro och kan varieras med olika sorters bönor, ärtor, linser och grönsaker. Fler recept på vegetariska biffar hittar du här

Istället för ägg

Jag gör alltid mina biffar med ägg för att få dem att hålla ihop. Det finns förstås också andra metoder som innebär mer majsstärkelse i kombination med vätska, att man tar vattnet från kokta bönor eller kikärtor, eller använder krossade chiafrön eller linfrön. Ja, metoderna är många, men jag använder som sagt ägg. Fler varianter på hur man kan ersätta ägg hittar du här hos Expressens Mitt Kök som tipsar om 5 sätt att ersätta ägg i bakning samt hos Green Option som bjuder på gröna ersättningar till ägg.

Vad ska man servera till?

De vegetariska biffarna kan man exempelvis servera till stekt blomkålssallad med bönor, matvetesallad och limecreme, eller quinoasallad med soltorkade tomater och vitlöksfräst rödbetsblast. Jag är också väldigt förtjust i denna sallad av pärlcouscous med kantareller och soltorkad tomat.

Vegetariska biffar med röda linser

För: 4 personer

Vegetariska biffar med röda linser

3 dl torkade röda linser
1 burk kidneybönor
2 salladslökar
3 ägg
1 msk majsstärkelse
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk curry (valfritt)
salt, peppar

1. Koka upp ordentligt med saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem koka 10 minuter.

2. Slå av vattnet och blanda linserna med kidneybönor. Mosa bönor och linser slarvigt med en potatismosare. Blanda i strimlad salladslök, ägg, majsstärkelse, äppelcidervinäger och kryddor. Blanda allt.

3. Smält smör i en stekpanna och klicka i cirka 2-3 matskedar per biff i pannan. Forma biffarna runda med hjälp av stekspaden och platta till den en aning. Stek gyllene på båda sidor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.