Röda lussekatter med rödbeta

Annorlunda lussebullar

Många tror att min favoritfärg är rött bara för att jag har rött hår. Fel. Min favoritfärg är faktiskt petrolium. Däremot tycker jag om färgen röd och tycker det är en spännande och energigivande kulör. Här om dagen funderade jag på varför det inte finns särskilt mycket mycket röda kakor och godis till jul. Rött är trots allt julens färg – i alla fall idag.

Hur gör man Lussekatter?

Lussekatter är något många njuter av innan jul och lagom till lucia. Jag brukar också göra en omgång och mumsa på till en kopp hemlagad glögg. Det är himla enkelt att göra lussebullar, och med hjälp av en kökstermometer får man exakt koll på degens temperatur så att den jäser ordentligt. Vill inte degen börja jäsa ändå kan man placera den lite varmare så att jästen kommer igång.

Något som slog mig att jag aldrig sett röda lussekatter. Efter en snabb googling kunde jag också konstatera att det inte heller fanns några recept på röda lussekatter. Alltså kommer här det första receptet på juligt röda lussebullar.

Röda lussekatter med rödbetaRöda lussekatter med rödbeta

Så gör man naturligt röda lussekatter

Jag är inte förtjust i färgämnen, även om det bara är karamellfärg. Det känns liksom lite syntetiskt. Alltså bestämde jag mig för att använda rödbetor.

Till dessa lussekatter kan man antingen använda en deciliter finriven rödbeta. Alltså färsk rödbeta som man river på de små hålen på ett rivjärn. Använder du färska rödbetor, se till att använda små, färska rödbetor – de har en mindre jordig smak. Man kan också använda rödbetsjuice, vilket är vad jag använder i detta recept.

Ekologisk rödbetsjuice

Rödbetsjuicen jag använder kommer från Kung Markatta. Den är inte bara KRAV-märkt och ekologisk utan också väldigt näringsrik. Det sägs bland annat att många som tränar kondition dricker rödbetsjuice eftersom det påstås ge en högre syreupptagning. Kan vi då alltså säga att dessa röda lussekatter inte bara är fina, de är goda och lite skojigare för hälsan? ;) Den vita sirapen i detta recept kan för övrigt bytas mot två deciliter strösocker. I så fall bör man endast ta 900 gram vetemjöl (cirka 15 dl).

» Fler recept på julgodis och julkakor finns här

Röda lussekatter med rödbeta

35-40 stycken
Temperatur: 250°C

Röda lussekatter med rödbeta

200g smör
4 dl mjölk
1 dl rödbetsjuice
1 paket jäst (50g)
2 paket saffran
2 dl vit sirap
1 tsk salt
1 kg vetemjöl (cirka 17 dl)
1 ägg till pensling
russin till garnering

1. Smält smör i en kastrull. Rör i mjölk och rödbetsjuice och värm till 37°C. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.

2. Mät upp vetemjöl i en skål och slå på degvätskan. Arbeta degen till den är smidig, gärna cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen, och täck md en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.

3. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 40 delar och rulla ut varje del till en korv. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir som ett S. Lägg ut lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.

4. Värm ugnen till 250°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.