Röda våfflor med getost och honung

Godaste rödbetsvåfflorna

Om ganska exakt en vecka är det dags för våffeldagen. Det är inte särskilt många av alla dessa matdagar jag firar, dock gillar jag alltid våffeldagen… Eller okej, det var en lögn eftersom jag oftast lagar så mycket våfflor till bloggen dagarna innan att jag nästan mår illa om någon säger ”våffla”. Hur som helst är våffeldagen alltid den 25 mars varje år. Den infaller alltid under Vårfrudagen och fick också sitt namn därifrån – på grund av att folk hörde fel. Mer om Våffeldagen kan du läsa här.

Dessert till Alla hjärtans dag

I år har jag i vanlig ordning lagat massor av goda våfflor. Den här varianten blev överraskande god och dessutom väldigt dekorativ. Färgen får den genom rödbeta. Tillsammans med getost och honung blir det en riktigt läcker dessert efter maten. Dessa är också fina att bjuda sin älskling på till Alla hjärtans dag.

Våfflor med ägg och mindre kolhydrater

Frasvåfflor görs utan ägg. Dessa ville jag har lite matigare så de innehåller ett ägg. Tål man inte ägg kan man gott skippa det. Vill man ha i sin lite mindre mängd vitt mjöl kan man byta 1 deciliter av vetemjölet mot Fubrex. Fibrex görs av fiber från sockerbetan och har därför ett högre fiberinnehåll. Dessutom innehåller Fibrex 5,5 gram kolhydrater till skillnad från vitt mjöl som innehåller 70 gram per.

Fibrex är också glutenfritt vilket gör att man som glutenintolerant kan byta hela mjölmängden mot detta. Tänk på att Fibrex behöver mer vätska – hur mycket man ska beräkna står på förpackningen. Byter du 1 deciliter vetemjöl mot 1 deciliter fibrex behöver använda 5 deciliter mjölk.

Baka med rödbetsjuice

Välj gärna en rödbeta som är hård och spänstig, eller varför inte två mindre. Dessa smakar nämligen mindre jordigt är de större och mjukare. Man kan också skippa rödbetan helt och byta 1 deciliter av mjölken mot Kung Markattas ekologiska rösbetsjuice. Gillar du röda godsaker, varför inte testa dessa röda lussekatter som görs med tidigare nämnda rödbetsjuice? Kul och färgglatt.

Röda våfflor med getost och honung

För: 4 personer

Röda våfflor med getost och honung

Våffelsmet:

1 stor rödbeta
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
50g smör
4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk socker
1 tsk salt

Topping:

200g getost
flytande honung

1. Skala och tärna rödbetan. Koka i saltat vatten till den mjuknat – ca 15 minuter. Ha ner rödbetstärningarna i en mixer och kör till en puré. Är det svårt att få den som en puré kan man ha i 0,5-1 tsk vatten i mixern så går det lättare.

2. Blanda mjöl, fibrex och bakpulver i en bunke. Smält smöret och blanda ner det samt mjölk och ägg i smeten. Sockra och salta.

3. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna. Toppa med skivad getost och flytande honung.

Rekommenderat vin till: Königsmosel Riesling (7469) 69:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.