Röda vegobiffar med rissallad och örtsås

Vegetariska biffar med kidney och kikärtor

En av mina favoriter när det kommer till vegetariskt är att göra egna vegobiffar. Jag gör alltid mina vegetariska biffar med ägg eftersom det får dem att hålla ihop bra och att de får en bra konsistens. De blir helt enkelt inte så torra utan mer saftiga. Vill man inte ha ägg i sina vegobiffar ska man kan enligt rutinerade veganer kunna byta mot vätskan som kikärtor på burk eller tetra har legat i. För egen del skippar jag denna metod eftersom det är i kokvattnet giftet släppt ut som ärtor och bönor innehåller för att mota bort skadedjur. Dessa gifter kallas för lektiner och kan ge gaser i magen. Jag har provat ett par gånger att använda spadet men tycker att resultatet blir så mycket bättre med ägg. Hur du vill göra bestämmer du således själv.

Madeleine LandleyDessa röda vegobiffar med rissallad och örtsås är en god och enkel rätt som passar fint att servera under vår, sommar och höst. I rissalladen använder jag svartkål, och det fick jag så sent som här om veckan lära mig att det kallas för palmkål i odlarsammanhang. Det var när jag besökte mässan Nordiska Trädgårdar tillsammans med min mamma som jag tänkte att jag skulle inhandla lite fröer till våren. Svartkålen hittade jag inte, men däremot frö till ”palmkål”. Jag kan förstå att det heter palmkål, för plantan ser lite ut som en palm som den växer.

Lättlagat vegetariskt

Jag älskar svartkål. Å andra sidan älskar jag alla sorters kål – framför allt grönkål och svartkål. Dessa adderar både god smak och en härlig textur till anrättningarna. Dessutom är de dekorativa när man bara steker dem lite lätt. Svartkålen är ju inte svart, men den är däremot väldigt mörk. Ytan på svartkål är bubblig, lite som på savojkål.

Den stekta svartkålen blandas i detta recept tillsammans med det kokta jasminriset, rödlök och strimlade soltorkade tomater. Jag brukar använda soltorkade tomater i olja eftersom dessa har godast smak och har bra konsistens. De torkade som ligger i vacuumpåse är lite för russinlika både i konsistens och smak enligt mig. Oljan från de soltorkade tomaterna kan man sedan använda till vinägrett eller att steka i. Den är ju nämligen hur god som helst med sin fina tomatsmak.

Som sås till det hela kör jag en liten special. Jag blandar nämligen bearnaisesås med creme fraiche och örtkryddan persillade. Bearnaisen kan man göra själv eller köpa färdig. Jag brukar köpa färdig. Rör ihop och servera till de röda vegobiffarna och den smarriga rissalladen. Eftersomd etta recept görs både med ägg och mejeri blir det således ovo- och lakto-vegetariskt.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Röda vegobiffar med rissallad och örtsås

För: 4-6 personer

Röda vegobiffar med rissallad och örtsås

Röda vegobiffar:

1 tetra/burk kokta kidneybönor (á 400g)
1 tetra/burk kokta kikärtor (á 400g)
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 ägg
0,5 dl rismjöl eller majsstärkelse
salt, peppar

Rissallad:

3 dl jasminris
150g svartkål
1/2 rödlök
6 bitar soltorkade tomater i olja
salt, peppar

Sås:

1 dl bearnaise
1 dl creme fraiche
1 tsk persillade

  • Skölj kidneybönor och kikärtor. Ha ner i en bunke och mosa slarvigt med hjälp av en mixerstav – resultatet ska bli en blandning av mos och lite bönbitar, alltså inte för slätt. Finhacka den gula löken och blanda med bönmoset. Rör i tomatpuré, ägg, rismjöl och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka i cirka 0,5-1 dl per biff. Forma dem runda och platta till med hjälp av stekspaden. Stek på medelvärme på båda sidor så de stelnar och får fin färg.
  • Koka upp 5 dl saltat vatten och ha ner riset när vattnet kokat upp. Lägg på locket och dra ner värmen så det knappt sjuder/småputtrar. Låt riset sjuda i 12 minuter tills vätskan gått in i riset.
  • Skär svartkålen till mindre bitar och ha ner i en stekpanna med smör. Stek på medelvärme så svartkålen mjuknar och ha ner klyftad rödlök på slutet som får värmas 1-2 minuter. Salta ett varv. Strimla de soltorkade tomaterna på längden. Blanda det kokta riset med soltorkade tomater, svartkål och lök. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ihop bearnaisesås med creme fraiche och persillade.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.