Rödbetor i ugn med fetaost

Tillbehör som lagas i ugn

Rödbetor i ugn med fetaost är ett utmärkt tillbehör till både det ena och det andra. Min personliga favorit är att servera de ugnsgratinerade rödbetorna till köttfärsjärpar som man gör själv tillsammans med en enkel sås av creme fraiche och örter. Då kan man även sprinkla över lite pinjenötter eller pumpafrön på rödbetorna.

Rödbetor till rödbetssalladRödbetor i ugn är även gott till kyckling såväl som till vegetariskt. En matig quinoasallad eller en sallad med couscous passar riktigt bra – oavsett om man vill äta helvegetariskt eller vara ha salladen som tillbehör till en köttbit. Naturligtvis är de ugnsgratinerade rödbetorna också goda till klyftpotatis.

Enkelt och gott

Jag kör rödbetorna i halvor, men man kan naturligtvis skära dem till mindre bitar. Då går det också fortare att tillaga dem i ugnen. Jag brukar också förkoka rödbetorna eftersom det gör dem mjukare och finare i ugnen. Kör man dem hela tiden i ugnen utan förkokning kan de blir lite torrare. Vill man göra rödbetorna i förväg går det fint. Då är det bara att värma på dem i micron när det är dags att äta. Man kan ju också förkoka dem innan och sedan laga klart dem i ugnen när det närmar sig middagstid. Tål du inte laktos väljer du laktosfri fetaost.

Så kan du variera receptet

Vill du variera receptet är det som sagt gott att strössla mandelflarn eller pinjenötter över rödbetorna. Man kan också byta fetosten mot getost och klippa över lite rosmarin. Då blir det ett tillbehör som passar till lite rustikare smaker så som viltkött och nötkött. Man kan också filéa en apelsin, hacka fruktköttet och sedan strössla det över rödbetorna tillsammans med lite hackad chili. Ja, som du märker passar detta tillbehör inte bara till många rätter utan är också enkelt att variera.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Rödbetor i ugn med fetaost

Rödbetor i ugn med fetaost

För: 4 personer

1 kg rödbetor
150g fetaost
salt, peppar

  • Skala och halvera rödbetorna. Förkoka dem i saltat vatten i 20 minuter. Slå av vattnet och fördela ut rödbetorna i en ugnsfast form.
  • Salta och peppra ett varv och smula fetaost över rödbetorna. Laga rödbetorna i cirka 15 minuter på 225°C på över- och undervärme. Känn med en tandpetare att rödbetorna är tillräckligt mjuka – de ska vara lite al dente. Låt dem annars vara inne längre. Börjar fetaosten bli bränd lägger du bara över ett lager aluminiumfolie under tiden de lagas klart.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.