Rödbets- och quinoasallad med linser och solrosfrön

Gott tillbehör med rödbetor

Hösten är perfekt till att ladda upp med smaskiga rotsaker. Varför? Ja, det är nu vi äntligen kan skörda i våra egna odlingar såväl som fynda i butik. En stor favorit för mig är rödbetor. De är så smakrika och goda, och adderar härlig färg till anrättningarna. Enda nackdelen med rödbetor är att de behöver lite längre tid att koka än många andra rotsaker, samt att de kan ge lite för mycket färg åt maträtterna, dvs att det röra flyter ut överallt.

För att råda bot på det kan man dela rödbetorna till mindre bitar. Då går de snabbare att tillaga. Man kan också ha ner dem i maten på slutet så att inte allt färgas rött.

Recept på matig sallad

En av mina favoriter med rödbetor är denna rödbets- och quinoasallad med linser och solrosfrön. Den är perfekt att servera till både kyckling, köttfärs och fisk, och är mättande och god. Puylinser är den sorts linser jag tycker bäst om. De är fasta och fina och kokar sällan sönder. Att hitta puylinser är inte alltid helt lätt, och det är inte för att de inte finns, utan snarare för att de säljs under olika namn.

Var hittar man puylinser?

Puylinser säljs bland annat under namnet små linser, som delikatesslinser eller dupuylinser. Den här sorten är spräcklig och skiftar i blått och grönt vilket är så tjusigt.

Denna Rödbets- och quinoasallad med linser och solrosfrön kan förslagsvis serveras till enkla, vegetariska bönbiffar med salladslök, grillade kycklingspett med honungsglaze, eller till enkla köttfärsjärpar. Rödbetor passar smakmässigt perfekt till lamm, så varför inte prova till lammfärsbiffar?

Rödbets- och quinoasallad med linser och solrosfrön

För: 8-10 personer som tillbehör

Rödbets- och quinoasallad med linser och solrosfrön

4 rödbetor
2,5 dl puylinser
2 dl quinoa
1,5 dl solrosfrön
1 röd lök
8 bitar soltorkade tomater
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger*
0,5 dl hackade örter (ex bladpersilja och libbsticka)
salt, peppar, oregano, vitlökspulver

1. Skala och tärna rödbetorna. Koka i saltat vatten cirka 15 minuter eller till de mjuknat. Slå av vattnet och kyl rödbetorna i kallt vatten.

2. Sjud linserna i saltat vatten cirka 20-25 minuter. Koka quinoan i en annan kastrull med buljong enligt anvisningen på förpackningen.

3. Rosta på solrosfröna i en stekpanna med lite smör, alternativt olja för helt veganskt. Ha ner tunt klyftad rödlök på slutet i pannan så den får mjukna en aning.

4. Strimla soltorkade tomater och blanda med alla ingredienserna i en stor skål. Smaka av med färska, hackade örter och kryddor.

*För diabetesanpassat, byt balsamvinägern mot pressad citronsaft.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.