Rödbetsbiffar

Vegetariska biffar med rödbetor

Kött, fisk, fågel och vego – för mig är det ingen skillnad på dessa huvudingredienser. Förr tyckte jag det var knepigt att integrera vego i middagen, medan det idag inte är några konstigheter alls. Jag tycker inte heller att man måste konvertera till renodlad vegetarian bara för att man vill äta lite grönt emellanåt. Varför sätta en stämpel?

Dessa rödbetsbiffar är perfekta om man vill variera middagarna med lite grönt. Speciellt nu på hösten och vintern när de svenska rödbetorna är i säsong. I dessa enkla biffar har jag rivna rödbetor, ägg, majsstärkelse och lite kryddor. Mer än så behövs inte när man vill hålla det enkelt. Servera rödbetsbiffarna med ris, bulgur eller potatis till. Och varför inte en enkel sås av naturell crème fraiche. Det är också gott att blanda crème fraichen med persillade.

Jag gör alltid mina vegobiffar med ägg eftersom jag tycker det blir godast, ger saftigast biffar och bäst konsistens. Jag skulle heller under inga omständigheter kunna leva utan ägg. Punkt! Vill man hellre göra sina biffar av något annat bindmedel är det så klart upp till var och en.

Rödbetor Recept

Hur mycket salt ska man ta?

Som du kanske har sett brukar jag brukar sällan ange mängd på salt och peppar i mina recept. Alla har trots allt olika smak vilket gör att det någon tycker behöver salt kanske en annan tycker är för salt. Just till detta recept tar jag 0,5 tsk nymalen svartpeppar och 1 tsk salt. Det tycker jag är lagom eftersom rödbetor är ganska söta. Å andra sidan gillar jag salt. Hur mycket salt man ska ta är något man lär sig vartefter man lagar mat. Är du osäker är min rekommendation att ta lite mindre, för det enklare att lägga till salt efteråt än att ta bort. Därför tycker jag också att ett saltkar alltid ska stå på matbordet, oavsett vad finkrogarna tycker.

Några tips till vegobiffarna

Är man inte van vid att steka vegetariska biffar med grönsaker eller bönor kan det vara lite knepigt. Skeda i av blandningen och se även till att få med lite av vätskan som man bli kvar i bunken. I vätskan är ju äggen, och det är den som får biffarna att hålla ihop. Själva biffen formar man i pannan. Det gör man enklast med en ordentlig stekspade genom att forma smeten rund och peta ihop eventuell vätska som rinner iväg. Platta sedan försiktigt till biffen med hjälp av toppen på stekspaden. Till vissa biffar, exempelvis som dessa, får man peta ihop vätskan som sipprar ur lite vartefter eftersom det inte finns något som suger upp den. Rörbetsrivet är ju hårt. Gör man exempelvis biffar med bönor brukar vätskan hållas kvar i biffen.

Använd gärna en panna med non-stick så är det inte risk att biffarna bränner fast. Om biffarna inte vill hålla ihop, ha i ett till ägg och lite mer stärkelse. Vänta med att vända biffarna tills de håller ihop – skaka pannan för att kolla. Viktigast är att undersidan stelnar, då är det lättare att vända dem. Gör hellre biffarna mindre än för stora och ha lite tålamod när du steker dem. Jag brukar riva rödbetorna till denna rätt i en hushållsassistent. Då blir det inte en massa röda stänk över hela köket.

» Här hittar du fler recept på goda vegobiffar

Rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar

För: 4 personer

600g rödbetor (ca 500g skalad vikt)
3 ägg
3 msk majsstärkelse
1 tsk lökpulver
1 tsk torkad timjan
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
matfett att steka i

  • Skala rödbetorna och riv dem på de stora hålen på ett rivjärn eller i en matberedare/hushållsassistent. Vispa ihop ägg med majsstärkelse, lökpulver, torkad timjan, pressad vitlök, salt och peppar. Låt smeten vila några minuter och blanda sedan i rödbetsrivet.
  • Värm matfett i en stekpanna och klicka i hälften av rödbetssmeten till fyra biffar. Ta även med lite av vätskan i botten av skålen til varje biff. Forma biffarna runda med hjälp av en stekspade och fös in vätskan som sipprar ut. Stek tills biffarna lossnar från pannan och börjar stelna i botten. Vänd på dem och stek klart på andra sidan. Lägg över på en tallrik eller skärbräda i plast. Upprepa proceduren med de sista fyra biffarna.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.