Rödbetsbiffar med matvetesallad och limecreme

Vegetarisk middag

Jag har fått pippi på att göra vegetariska biffar. Det är sjukt gott, det går att variera på alla möjliga vis och dessutom är det väldigt kul och enkelt att göra. Jag hade trott att min sambo skulle vara skeptisk till alla mina vegetariska påhitt, men han har huggit in på kreationerna med stor aptit och väldigt positiv attityd. Han tränar ju precis som jag och då är det bra med hälsosam mat som kroppen vill ha.

Oftast gör jag dem med en bas av linser eller bönor. Jag använder sällan någon typ av stärkelse och aldrig något mjöl. Är det svårt att få dem att hålla ihop tar jag ett extra ägg och i värsta fall en eller två matskedar majsstärkelse. På så vis blir de inte bara köttfria utan också glutenfria.

Vegetariska biffar med rödbetor och getost

Det här är en variant jag gjorde med rödbetor och getost, vilket är en av mina favoritkombinationer. Dessa blir läckert röda och smakrika. Just dessa fick inte sambon smaka utan mina föräldrar. De verkade också nöjda och idag är det sällan någon som är skeptisk när jag vill laga vegetariskt. Kul!

Rödbetsbiffar med matvetesallad och limecreme

För: 4 personer

Rödbetsbiffar med matvetesallad och limecreme

Rödbetsbiffar:

2 dl torkade gröna linser
4 stora rödbetor
200g getost
3 ägg
2 msk majsstärkelse
salt, peppar

Matvetesallad:

5 bitar soltorkade tomater
1 burk svarta bönor (400g)
1 liten burk majs (140g)
1 burk matvete durum (400g)
1 dl gröna oliver
70g machésallad
1/2 rödlök
1 dl solrosfrön
4 msk olivolja
1 msk vit condimento
salt, peppar

Limecreme:

1 lime
2 dl creme fraiche
salt

1. Koka de gröna linserna i saltat vatten i cirka 25 minuter. Skala och riv rödbetorna på de stora hålen på ett rivjärn. Skala getosten och smula ner innanmätet i en bunke. Blanda linser, rödbetsrivet, ägg, majsstärkelse och kryddor. Smält smör i en stekpanna och klicka ut rödbetssmeten. Forma till biffar och stek dem på båda sidorna. Värm ugnen till 75°C och varmhåll biffarna på en plåt under tiden som de andra biffarna steks.

2. Strimla soltorkade tomater och lök. Skölj de svarta bönorna och matvetet. Blanda med avrunnen majs, oliver, machésallad och solrosfrön. Ringla över olja, vinäger och krydda. Blanda allt.

3. Zesta eller riv limen och blanda med creme fraiche och en nypa salt.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.