Rödbetsgratäng med getost

Enklaste vardagsmaten

Gratäng måste ändå vara världens enklaste mat. Man bara fixar ihop ingredienserna och har ner dem i en form med stanning. In i ugnen och sedan är det klart! Hur enkelt som helst. En av de godaste kombinationerna jag vet är rödbetor och getost. Det blir en så fin smakkombination mellan sältan i osten och sötman i rödbetorna.

Härligt recept på gratäng

Den här enkla gratängen passar den som vill ha ett enkelt recept till såväl vardag som helg. Rödbetsgratäng med getost passar utmärkt att äta precis som den är, eller att servera som ett tillbehör till exempelvis lamm, kyckling eller fläsk. Vill man ha det extra tjusigt gör man gratängen i små portionsformar som tål att vara inne i ugnen.

De små gratängformarna på bilden heter Mini och kommer från Mio. De finns olika färger, och köper man en viss mängd har de ibland också mängdrabatt. Gör du gratängen i små formar kan tiden behöva kortas av lite grann. Känn med en tandpetare om rotsakerna mjuknat och om stanningen stelnat.

» Här hittar du fler goda recept på gratäng

Rödbetsgratäng med getost

För: 4 personer

Rödbetsgratäng med getost

400g rotselleri
3 morötter
3 stora rödbetor (cirka 400g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 ägg
5 dl grädde
200g getost
salt, peppar, oregano
0,5 dl ströbröd*

1. Skala rotselleri, morötter och rödbetor. Strimla dem på en mandolin, för hand eller kör i en matberedare med rivblad. Grovhacka löken, finhackad vitlöken och blanda med rotsakerna.

2. Vispa ihop ägg och grädde med smulad getost och kryddor.

3. Smöra en ugnsfast form och fördela ut rotsakerna. Slå över stanningen och strössla över ströbröd. Grädda gratängen i 200°C i cirka 60 minuter. Om gratängen börjar bli bränd på ytan, lägg över ett lager aluminiumfolie när den är i ugnen.

För glutenfritt, välj glutenfritt ströbröd.

Rödbetsgratäng med getost


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.