Rödbetspaj med getost och svarta oliver

God höstpaj med rödbetor

Paj måste vara världens smartaste maträtt. Det går snabbt att laga (och när man väl gör degen kan man lika gärna göra en dubbel sats och frysa in hälften), den blir godare med tiden och kan enkelt frysas och ta fram när det passar. Dessutom är paj lika gott kall som varm och går lika bra som lunch eller middag (frukost?). Den som kom på pajen borde nästan få Nobelpris. Är man lat (eller bara praktisk) använder man färdig pajdeg eller smördeg som man köper i butik. Vips har man en god middag i ett nafs.

Visst kan man äta blasten på rödbetor

Denna rödbetspaj med getost och svarta oliver är en riktigt härlig höstpaj att svänga ihop till middag eller buffé. Och du, släng inget i onödan. Blasten från rödbetorna går precis lika bra att äta. Spana in den här posten om ätbar blast. Vill man så kan man alltså även ha i blasten i pajen. Hacka den och fräs den med smör, en skvätt vinäger och salt och peppar – precis som spenat. Prova något av dessa recept om du vill göra pajskalet glutenfritt.

» Här hittar du fler goda recept på paj

Rödbetspaj med getost och svarta oliver

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Rödbetspaj med getost och svarta oliver

Pajeg:

3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125g smör
1 dl vatten

Pajfyllning:

500g rödbetor
1 gul lök
40g rucola
150g fetaost
1 dl urkärnade kalamataoliver

Stanning:

2 ägg
2 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

1. Rör ihop vetemjöl, salt, vatten och rumsvarmt smör i en bunke – knåda inte för långe, då blir skalet segt. Blir degen för torr, ha i mer vatten. Blir den för kladdig, ha i mer mjöl. Platta ut i en springform eller en pajform. Nagga botten med en gaffel och ställ in den i frysen en timme. Förgrädda sedan pajskalet i 175°C i 10 minuter. Låt svalna.

2. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka i saltat vatten i cirkaa 20 minuter. Känn med en tandpetare att de är klara. Skölj rucolasalladen och låt rinna av i ett durkslag. Riv den sedan till mindre bitar i en bunke. Har du blast på rödbetorna kan du byta rucolan mot den. Se ovan för instruktioner. Hacka gul lök och smula ner fetaosten. Blanda.

3. Vispa ihop ingredienserna till stanningen. Lägg ut fyllningen i pajskalet. Slå över stannigen och blanda. Platta till allt och ställ in i 225°C i cirka 30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.