Rödbetspaj med svarta oliver och fetaost

En riktigt höstpaj

Denna rödbetspaj med svarta oliver och fetaost är både min och sambons nya lilla favorit. Den är perfekt på hösten och vintern när rödbetor är i säsong. Rödbetor är verkligen hur gott att ha i en paj – åtminstone när de får samsas med goda smakkompisar.

Denna gång är det enkla ingredienser till rödbetorna; salladslök, svarta kalamataoliver, fetaost och solrosfrön. Fetaost och getost är som de flesta vet riktigt bra till rödbetor. Så även svarta oliver. Salladslöken i pajen kan man byta mot någon annan lök om man vill, exempelvis purjo, gräslök eller röd lök. Orkar man inte göra pajskalet själv köper man bara färdigt och rullar ut över pajformen.

Gott och enkelt

Servera pajen med en sallad till. Varför inte till buffén eller som en förberedd lunch när man har gäster? Jag gjorde denna paj på landet. Just denna gång skulle vi komma dit rätt sent på kvällen, så i förväg, medan vi var hemma, gjorde jag degen och kokade rödbetorna. Då gick det snabbt att få pajen klar när vi väl var på landet. Det fina med en paj är ju dock också att man kan göra hela alltet i förväg och sedan värma på – då blir det nästan ännu godare. Dessutom kan den frysas utan problem.

» Här hittar du fler recept på goda pajer

Rödbetspaj med svarta oliver och fetaost

För: 4 personer
Pajform på cirka 27 cm Ø

Rödbetspaj med svarta oliver och fetaost

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
1 tsk ättika (12%)
0,5-1 dl vatten
1-2 msk rapsolja

Fyllning:

4 stora rödbetor (ca 700g)
3 salladslökar
1 dl svarta, urkärnade kalamataoliver
150g fetaost
1 näve solrosfrön

Stanning:

4 ägg (eller 5 små)
2-2,5 dl grädde
salt, peppar, vitlökspulver

  • Ha ner mjöl, salt, rumsvarmt smör och ättika i en bunke. Blanda ihop allt och ha sedan i en halv deciliter vatten och en matsked olja. Knåda in i degsmulet och fortsätt att späda med olja och vatten tills du fått bra konsistens på degen. Baka ut degen i pajformen och ställ i kylen i 30-60 minuter. Se till att det är lite överhäng på pajdegen, annars drar den ihop sig när den förgräddas . Det räcker om degen sticker upp en halv till en centimeter över kanten på pajformen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225°C på över- och undervärme.
  • Skala och halvera rödbetorna. Skär dem till klyftor och ha sedan den i en kastrull med saltat vatten. Koka i cirka 20 minuter och slå sedan av rödbetorna i ett durkslag. Rödbetorna blir bäst om de får kallna helt innan de åker ner i pajen.
  • Skiva salladslöken. Ha ner rödbetor, salladslök, oliver och smulad fetaost i pajen.
  • Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Slå på stanningen och strössla sedan över solrosfröna. Grädda i 30 minuter på 225°C på över- och undervärme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.