Rödbetssallad på två vis

Jag är absolut inget fan av gammal hederlig rödbetssallad på burk. Jag tycker att det luktar så mycket ättika att jag får rysningar. Dessutom ser den där slajmiga såsen syntetiskt läskig ut. Jag har i alla fall börjar vänja mig vid lite som jag kan klutta ut under köttbullarna, möjligtvis. Men där går gränsen.

Rödbetssallad för mig är nykokta rödbetor som kokats i mycket salt. Till det kan man variera tillbehören som man vill. Grundutförandet är dock rostade frön och någon typ av smulig ost. Här kommer mina två favoritvarianter och rödbetssallad på två vis. Grilla lite köttfärsjärpar inlindade i bacon och drick ett glas rött till så blir det hur gott som helst.

Enklare rödbetssallad

1 kg rödbetor
200g fetaost
0,5 dl pumpafrön
olivolja
salt, svartpeppar
1 tsk hallonvinäger

1. Skala och skär rödbetorna i klyftor och koka i saltat vatten i 20-25 min.

2. Rosta pumpafröna i en het panna med olja och salt.

3. Smula ner fetaost i en skål. Blanda allt och servera.

Matigare rödbetssallad:

1 kg rödbetor
3 morötter
1 broccolihuvud
1/2 röd lök
6 bitar soltorkade tomater
150g getost
150g färsk babyspenat
2 vitlöksklyftor

0,5 tsk sambal oelek
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk olivolja
1 tsk hallonvinäger
0,5 dl pinjenötter
0,5 dl solrosfrön
salt, svartpeppar, persillade, oregano

1. Skala rödbetorna och dela i mindre klyftor. Koka i saltat vatten till de är mjuka (30-40 min). Skala morötterna och skiva i ca 1 cm-bitar. Låt dessa koka med rödbetorna under de sista 10 minuterna.

2. Dela broccolin till mindre träd. Koka upp vatten med en pressad vitlöksklyfta, salt och malen svartpeppar. Då vattnet kokat upp, ta av kastrullen, lägg i broccolin och låt den ligga i det heta vattnet ca 5 minuter.

3. Skiva rödlök och soltorkade tomater, skär upp getost och skölj babyspenaten. Blanda allt i en stor skål.

4. Rör ihop olja, äppelcider- och hallonvinäger tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, sambal oelek och kryddor. Häll på vinägretten på salladen.

5. Rosta fröna i stekpanna och häll i salladen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.