Rödkål till julbordet

Enkelt recept med kål

Kål har på senare tid kommit att bli riktigt trendigt, något vi kan tacka landets bästa kockar för – och framför allt Filip Fastén som tog hem titeln Årets Kock 2014 med sin rätt Häst med kål och lök. Kål var tidigare fattigmansmat och rätt ogramouröst. Idag har man dock insett den fina med att kunna använda närodlade råvaror som både är billiga att driva upp och som är bättre för vår miljö då de inte behöver fraktas över hela världen. Fult har helt enkelt blivit smart!

Kål har en rätt speciell smak, något jag personligen har kommit att uppskatta på senare år. Julbordets rödkål har i vuxen ålder också blivit en av mina favoriter. Förut var jag inte vidare förtjust i kål, men sedan jag har lärt mig att tillaga det på ett vis som gör det gott har det blivit en ny favorit. Kål behöver trots allt lite syra för att komma till sin rätt. När det kommer till julens rödkål behövs det också lite sötma.

Klassisk julmat

Den godaste rödkålen jag ätit är signerad Johan Jureskog. Det var ett par jular sedan som jag var på ett event på hans krog restaurang AG:s i Stockholm för att testa Scans goda rapsgris-julskinka (vilket för övrigt också är en av mina favoriter). Till skinkan dukades olika goda tillbehör upp som man kunde lägga på mackan och toppa julskinkan med. Ett av dessa tillbehör var rödkål.

Prinskorvar i rödkål

Inspirerat av Johan Jureskog

Jag var förstås tvungen att fråga Johan hur han gjorde rödkålen vilket han snällt berättade. Efter detta är det jag som gör rödkålen till julafton, inspirerat av Johan Jureskogs goda recept. Jag gör det inte exakt på samma vis, men jag steker och kokar det precis som han gör, och använder den magiska ingrediensen sirap. Ättikan har jag däremot bytt mot äppelcidervinäger. För vegetariskt/veganskt, byt smöret mot olja. För laktosfritt, stek i laktosfritt smör eller i olja.

» Kolla också in receptet på Prinskorvar i rödkål till glöggminglet

Rödkål till julbordet

Till 12 personer

Rödkål till julbordet

1 kg rödkål
100g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl äppelcidervinäger
1 lagerblad
salt, svartpeppar

  • Strimla rödkålen och stek den i omgångar i smör till den börjar torka till.
  • Lägg över kålen i en kastrull och ha ner sirap, äppelcidervinäger och lagerblad. Låt det fräsa i cirka 15 minuter utan lock på mediumvärme. Rör om då och då så det inte bränner fast. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.