Kåldolmar med rödkål och parmesanrostad mandelpotatis

Kåldolmens dag

Det var kåldolmens dag för inte så länge sedan. Mitt minne av kåldolmar är att de både luktar och smakar fis. Därför uttryckte jag också min bestörtning på Twitter över att kåldolmen skulle ha en egen dag.

När jag var liten köpte mamma färdiga kåldolmar. Jag minns hur köttfärsen hade läskiga bitar av brosk och hur kålen bara smakade beskt. Ni hör säkert själva vad felet var. Köpta kåldolmar… litet barn med känsliga smaklökar… fisdoft. Det var ju dömt att bli läbbiga miner.

God mat till höst och jul

I vanlig ordning tycker jag att allt ska provas innan man kan säga att det inte är gott, dessutom tycker jag att det mesta förtjänar en andra chans (utom surströmming). Alltså gav jag mig i kast med att göra egna kåldolmar – självklart i jultappning eftersom vi är mitt uppe i december. Till kåldolmar med rödkål och parmesanrostad mandelpotatis fick höljet fick bli av rödkål, och eftersom jag ville ha tillbehören utanför blev det enbart köttfärs inuti. Förstås inte vilken köttfärs som helst – den var ju smaksatt med philadelphia och rödlök. Mums!

Jag har lättare att tycka om vissa saker än sambon som har lite mer selektiv smak, så ana min förvåning när han kläckte ur sig sitt vanliga ”det här var det bästa du har gjort på länge”. Rödkål har en snällare smak än vitkål, dessutom blev det kanon med rostad potatis och en het salsacreme till. Vardagsmat behöver inte vara klurigare än så.

Rödkåldolmar

Rödkåldolmar med parmesanrostad mandelpotatis och salsacreme

Kåldolmar med rödkål och parmesanrostad mandelpotatis

För: 4 personer
Temperatur: 250°

Rödkåldolmar:

500g köttfärs
2 dl ströbröd
2 ägg
1/2 rödlök
1 tsk sambal oelek
100g färskost (ex philadelphiaost)
salt, peppar
1 helt rödkålshuvud

Parmesanrostad mandelpotatis:

500g mandelpotatis
1 rött äpple
1 dl riven parmesanost
salt, peppar, timjan

Salsacreme:

1,5 dl tacosås/salsa
2 dl crème fraîche
salt, peppar

1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och ta sedan bort från plattan. Skär bort rotfästet på rödkålet och lägg ner hela rödkålshuvudet i vattnet. Låt ligga i vattnet cirka 5-10 minuter. Lossa varje blad för sig och skär bort den grova delen i mitten.

2. Ha ner köttfärs, ströbröd och ägg i en bunke med hackad rödlök, sambal oelek och färskost. Krydda och blanda ihop allt. Forma köttfärsen till små korvar och linda in i rödkålsbladen. Fäst eventuellt med en tandpetare. Stek dolmarna i smör cirka 10-15 minuter eller till de är genomstekta (kontrollera med en termometer om du är osäker).

3. Gnugga och dela mandelpotatisen på längden. Koka cirka 4 minuter i saltat vatten och lägg sedan över potatishalvorna i en ugnsfast form. Lägg snittytan uppåt och riv över äpple, parmesanost och krydda. Rosta potatisen i 250° i ca 10 minuter.

4. Rör ihop färdig salta- eller tacosås med creme fraiche och kryddor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.