Gör en hemmagjord chutney

Vilken maträtt som helst kan få et lyft med hjälp av goda tillbehör. När jag äter hamburgare vill jag exempelvis ha massor av goda tillbehör. Den avskalade trenden vad gäller hamburgare är inget för mig. Set ska finna massor att välja på som både är sött, salt och syrligt. Samma gäller när man äter chili. Då vill jag gärna ha gräddbild, gärna en bönsallad, ost och lök. Av löken kan man också göra en rödlökschutney.

En rödlökschutney är en god röra i vilken man låter lök koka ihop med socker, kryddor och vatten. det hela kan varieras med olika smaksättare beroende på vad man ska servera den till. Just detta rödlökschutney har en kryddig smak från ingefära, muskot och vitlök, vilket passar utmärkt till chiligrytan Söders heta Bowl of Red. Tack vare rödlökschutneyn får chiligrytan ett härligt sötsyrligt komplement.

Till hamburgare, chili och tacos

Att göra denna chutney är inte det minsta svårt. Låt den stå och puttra under tiden som du gör resten av maten. Självklart passar den till annat än bara chiligryta. Eftersom den har en lite sötaktig ton är den perfekt till salt och kryddig mat. Testa exempelvis till vegetariskt, till de hemmagjorda hamburgarna eller till fredagens tacos.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör till middagen

Rödlökschutney

För: 4 personer

2 röda lökar
2 dl rött vin
1 tsk muscovadosocker
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 msk riven, färsk ingefära
1 msk hackad, färsk bladpersilja
1 tsk malen muskot
salt, peppar, malen spiskummin

1. Hacka löken i större bitar och låt mjukna i en kastrull med smör.

2. När rödlöken mjuknat, häll på vin, muscovadosocker och pressa i en vitlöksklyfta. Låt puttra ihop under cirka 10 minuter på låg värme.

3. Häll i resten av ingredienserna och låt puttra i cirka 20 minuter till så att chutneyn blir simmig.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.